anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XR-55X94J i karta CI+ od UPC

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
slawomir.marczak
Użytkownik

XR-55X94J i karta CI+ od UPC

Kupiłem tv XR-55X94J tydzień temu i wszystko byłoby OK ale minusem jest pikselizacja na kanałach kablowych UPC przy korzystaniu z karty CI+. Pojawia się niespodziewanie w różnych sytuacjach. Nawet na kanałach niekodowanych np. TVP1 też jest. Czasami po porannym uruchomieniu (cała noc standby) nic nie można oglądać. Trzeba wyłączyć tv z zasilania. Mam trzy karty w domu, na różnych tv (Samsung full HD, Panasonic 4k) ale w nich pracują OK. Nie pomaga zmiana kart, reset tv do ustawień początkowych, zmiany ustawień. 

Spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym tv  i czy jest na to jakaś recepta?

823 ODPOW. 823
profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

No u mnie tak się składa , że w tym miejscu od lewej mam blisko drzwi balkonowe które są wiecznie uchylone do góry i zawiewa . Ale nie wpadł bym na to że w Sony matryca może się zakurzyć , może w jakimś za 1000 zł ok ale tu ? 

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

Miałem dziś wizytę technika z kablówki Multimedia. Jak pokazałem mu pikselizację to się tylko ośmiał i skwitował sprawę tak: "Problem tylko i wyłącznie po stronie Sony. Mamy mnóstwo zgłoszeń i wizyt domowych odnośnie Sonowskich pikselizacji na wszystkich modelach telewizorów tej marki". Poza tym sprawdził pomiary sygnału abonenckiego i wszystko jest idealnie. Zadzwoniłem dziś na infolinię Sony. Odebrała bardzo miła Pani i bardzo grzecznie jej wszystko wytłumaczyłem i poprosiłem, żeby przekazała do działu technicznego taką informację.zgłoszenie/sugestię, że po naprawczej aktualizacji pikselozy z lutego 2022, po pół roku pikseloza wróciła i utrzymuje się do dnia dzisiejszego. Poprosiłem ją, żeby technicy wzięli pod uwagę poprawkę pikselizacji przy najnowszej nadchodzącej aktualizacji, która będzie miała miejsce jakoś niedługo. Ostatnia miała 21 sierpnia 2023 to biorąc pod uwagę, że aktualizacje wypuszczane są co 3-4 miesiące, to może niedługo się takowej doczekamy. Pani przyjęła sugestię i powiedziała, że na pewno przekaże ją do działu technicznego. Powiedziałem też, że mogą poczytać na Sonowskim forum społeczności ilu jest użytkowników zmagających się z problemem pikselozy. Wręcz błagałem ją grzecznie, aby technicy to naprawili. Dlatego słuchajcie, dzwońcie na infolinię i proście konsultantów o przekazanie info do działu technicznego z prośbą i likwidację pikselozy, która dzisiajj nam wszystkim towarzyszy. Niech naszych zgłoszeń będzie jak najwięcej. Wtedy są szanse, że się tym zajmą.

profile.country.PL.title
karoleczek90
Poszukiwacz

Oni to mają gdzieś czekają aż  się gwarancja skończy na te telewizory zwodzą ludzi że zrobią aktualizacje itd a nic nie zrobili i nie zrobią .przerabiałam to już mam 3 płytę główną nową i narazie już z pół roku spokój ale gwarancja się kończy i jak zrobi się to samo to będę zmuszony sprzedać tv bo nie mam miejsca na dekodery itd.

profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

To jeszcze raz napiszę . Sony nie jest producentem dekodera DVBC który jest w naszych telewizorach . Sony tak jak kupuje od LG matryce tak od MediaTek kupuje gotowe rozwiązanie czyli SoC na którym znajduje się wiele zintegrowanych procesorów. W tym właśnie dekoder , jakikolwiek update tego dekodera może zrobić tylko MediaTek ale oni już dawno wycofali ten model z produkcji i z rynku . Wątpię żeby kiedykolwiek Sony wymogło na MediaTek zrobienie update. To tak jak byś prosił Della żeby zrobił update karty graficznej NVidii chyba dobre porównanie , co?

profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

I jeszcze raz wkleję link jak to wygląda , cały tv rozebrany , zdjęcia wysokiej rozdzielczości można czytać na chipach 

https://www.briandorey.com/post/sony-bravia-55xe90-kd-55xe9005-teardown-vr-damage

profile.country.PL.title
krkajko
Użytkownik

Cyt." Każdy telewizor, moduł CAM, karta operatora telewizji satelitarnej muszą mieć indywidualne oprogramowanie napisane pod daną platformę. Oprogramowanie musi zawierać systemy kodowania obsługiwane przez operatora, specjalne oprogramowanie obsługujące kartę, listy programów itp. Każdy operator platformy cyfrowej powinien udostępniać swoje moduły opracowane dla danego modelu i wykazujące jego kompatybilność z danym modelem telewizora. Niezależnie czy dla BRAVIA, czy innej marki. Obecnie w pełni kompatybilny moduł i dedykowane oprogramowanie z modelami BRAVIA z tunerem DVB-S2 posiada platforma "n", oraz "Cyfra Plus". Inne moduły, np. "Cyfrowego Polsatu" mogą działać, jednak zalecam wcześniejsze przetestowanie."

profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

No spoko ja miałem na wet dwa moduły od UPC jeden stary który już pracuje u mnie kilka ładnych lat na LG bez zająknięcia i drugi najnowszy 4k od UPC też  bez najmniejszych problemów dział na tym starym LG ale te same dwa moduły wkładane do Sony pikseloza po włożeniu, proszę sobie poczytać czym jest ten moduł otóż to tylko adapter , przejściówka która łączy dekoder w tv z kartą abonencką , żadna wyrafinowana elektronika , to są standardy od wielu lat , mój pierwszy moduł mam już z 10 lat i cały czas działa , ale nie na Sony :)))) nawet u kolegi na Szajsungu działają oba i też nie najnowszym :))) to co według tej logiki UPC niby coś przesłało wszystkim tylko nie Sony i jeszcze przesłało w przeszłość :))) do telewizorów starszych od UPC masakra 

profile.country.PL.title
Ania2030
Użytkownik

Ja używam modułu cam od 15 lat i nigdy nie było problemów idealne rozwiązanie. Nie bawiłam się w dodatkowe kable, szpecące dekodery na półkach. No i trafiłam na tv sony i wszystko się zrąbało 😤 a już w ostatnim czasie to dramat... 

profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

Cytat odnosi się do DVB S (satelita) a my tu mówimy cały czas o DVB C (kablówka)

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

Czy jak wyciągasz moduł to nie masz pikselozy wcale, czy tylko mniejsza jest, niż z modułem? A bez modułu nie nawala Ci lista kanałów? To znaczy nie przestawia się samoistnie kolejność kanałów, nie wywala ich itd.?