Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie!
Dlaczego nagrania wykonane S7IV w 25 lub 30 kl/s niezależnie od formatu, kodeka, rozdzielczości, ilości Bitów/s, 10Bit/8Bit, itp., odtwarzane na Mac’u Studio M1 Ultra lub MBP z M1 Max klatkują - widoczne jest gubienie klatek i brak płynności.
problem występuje również z nagraniami z Sony RX-100 V.
Nagrania 60 kl/s w h.265/HEVC są OK.
Nagrania z GP 11 niezależnie od ustawień są OK.
Nagrania z iPhone 14 Pro są OK.
Karty pamięci V60 Lexar, Sony, SanDisk.
Wszystkie sprzęty zaktualizowane do najnowszych wersji softu.
Proszę o pomoc.
Myślę, ze klatkowanie związane jest z różnica pomiędzy ilością klatek materiału a parametrami wyświetlania ekranu w komputerze.
Rozumiem, że klatkuje materiał surowy prosto z kamery? Zrób na próbę renderowanie jakiegoś klipu w powiedzmy 25p do formatu z 50p.
Niestety renderowanie nie pomaga…
Nie ma znaczenia czy nagrywam w PAL 25 kl/s czy NTSC 30 kl/s lub h.264/h.265, zawsze jest „klatkowanie” obrazu.
Dodam, że nagrania z Sony RX-100 V wyglądają tak samo źle.
Ekran to Studio Display podłączony do Mac Studio lub ekran MacBook Pro M1 lub iPad Pro M1…. Zawsze ten sam problem z obrazem nagranym Sony!
No jedyne co mi przychodzi do głowy to ustawienie migawki sporo powyżej typowej, ale to już dywagacje akademickie.
Osobiście nie używam 25p ale rozumiem, że jest jakiś zamysł i konieczność takiego konkretnie ustawienia.
Ustawienie migawki jest typowe jak dla filmowania, wg zasady 180.
Nagrania w 60 kl/s wyglądają prawie OK, jednak chciałbym nagrywać przede wszystkim w 30 kl/s, aby uzyskać bardziej naturalny obraz.
Czy byłaby możliwość otrzymania surowego pliku nagranego Sony A7 IV w h.265 w 30kl/sek.? Wówczas mógłbym sprawdzić czy problem leży po stronie mojego aparatu/ów.
Witam ponownie!
Nadal nie znalazłem rozwiązania powyższego problemu.
Może ktoś z Was ma jakieś sugestie?
Pozdrawiam.