Podziel się wrażeniami!
zwracam sie z uprzejma prośbą o doradzenie mi jak zestaw albo jeden uniwersalny kupić
Obecnie posiadam kit 18-70 a chciałbym coś z wiekszym przybliżeniem
obecnie czaje sie na tamrona albo sigme 28-300 ale czytam tu i uwdzie ze krancowych ogniskowych wychodzi mydło aczkolwiek taz chodzi mi po głowie tamrón 70-300 albo sigma 70-300.
Czy któs by mogł rozwiać moje wątpliwości?
odrazu mówie że ten obiektyw będzie dla mnie uniwersalnym i krajobrazy i makro portrety jak relacje ślubno weselne i inne uroczystości??
Jeśli ma być w miarę uniwersalnie to może ten:
http://optyczne.pl/166.1-Test_obiektywu ... 4%99p.html
Z tym, że jeśli coś jest do wszystkiego, to przeważnie jest do niczego. Osobiście bym nie kupił szkła o takim zakresie.
te dziedziny fotografii które wymieniłeś jednym obiektywem nie poradzisz
do krajobrazów najlepiej coś zaczynającego się od 10mm(sony 11-18, sigma 10-20)
do makro najlepszy byłby sony 100/2,8 makro
a do portretów coś między 50 a 135
na Twoim miejscu posiadając obiektyw 18-70 dokupiłbym sigmę 70-300 APO DG makro+ ewentualnie pierścienie do makro bo dobrze razem współpracują
za nieduże pieniążki masz zestaw z którego będziesz zadowolony
możesz dokupić jeszcze dobrej jakości filtry polaryzacyjne i ewentualnie wejść w system filtrów Cokina(bardzo się przydaje)
co sądzicie o tych obiektywach 28-300 czy zeczywiscie mydla w skrajnych ogniskowych?
Ja najlepiej bym chcial porobic fotki troche na tele i na szerokim wiem ze moze 28 to juz nie szeroki a znowusz robilem fotki sigma 18-200 i tak jakos mieszane uczucia mam jednak szukalbym czegos dłuzszego?? bez zmieniania obiektywu
bede szczery :smileyarrow: hx1
jesli chcesz tak duza krotnosc, a nie chcesz zmieniac obiektywu - skieruj zakup ku ultrazoomowi
Lustrzankę kupuje się między innymi dlatego, żeby móc zmieniać obiektywy
Ale do rzeczy. Widzę, że jesteś napalony na zoom 28-300 i chcesz potwierdzenia słuszności takiego wyboru Myślę, że najlepiej samemu trochę pofocić takim obiektywem (o ile ma się taką możliwość) lub przynajmniej pooglądać zdjęcia nim zrobione. Tu masz linka do zdjęć z Tamrona:
http://www.pbase.com/cameras/tamron/af_ ... aspherical
Musisz jednak zdać sobie sprawę, że o ile na spacerze to szkło się w miarę sprawdzi, tak już na ślubie w ciemnym kościele nie za bardzo.
ja jak robilem 2 reportarze slubno weselne w zupelnosci wystarcza kit 18-70 plus HVL-42AM i wszyscy sa zadowoleni z zdjatek tak samo portretowe tez na tym kicie niezle wychodza ale juz jako spacerowka w lsie czygdzie indziej troche kiepsko:/
28-300 - Obiektyw do wszystkiego jakość do niczego, to jeszcze nie tan czas, że są porządne duże zoom'y do lustrzanek
SZFENDAK napisał(a):
sigmę 70-300 APO DG makro+ ewentualnie pierścienie do makro
jeffrey napisał(a):
Pierścienie... Coś konkretnego? Powiesz coś więcej