Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam prosbę do osób posiadających takie obiektywy jak w tytule(najlepiej wszystkie trzy ) ; czy moglibyscie wstawić tutaj zdjęcia porównawcze wykonane tymi obiektywami, ale ważne: te same: kadr, ogniskowa (50mm), przysłona i reszta ustawień. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dzięki Kris. Może ktos jeszcze?
Ściągam test krisa więc nie wiem co tam wyszło u niego, ja nabyłem właśnie SAL 16-105 i pokusiłem się o własne testy i porównanie do SAL 18-70.
Mi wychodzi że 16-105 jest rewelacyjny na długim końcu (105mm, ostry od pełnej dziury), natomiast na szerszym końcu to słabiutko. Trochę mnie to dziwi bo na optycznych wyszło inaczej. Z drugiej strony wiadomo że zakres jest długi i niespotykany u konkurencji dlatego nie ma chyba oczekiwać rewelacji przy takiej konstrukcji (coś za coś).
W bezpośrednim porównaniu 18-70 vs 16-105, na ogniskowej 18mm i tej samej przysłonie zdecydowanie lepiej wypada 18-70. Mam sample więc mogę wrzucić jeśli ktoś zainteresowany jeszcze.
I jeszcze jedno pytanie do posiadaczy SAL 16-105, jak zachowują się wasze słoiki na szerszym końcu, pomijając winietę i dużą abberację na pełnej dziurze (tu też pod tym względem lepiej wypada 18-70).
o kituniu się mówi dużo złego, ale na 18mm ina 3,5 to on jest pazurek. więc nie dziwne, że Ci ta w testach troszke lepiej wypada.
co do zachowania 16-105 na długim końcu to uważam, że jest ono bardzo przyzwoite.
Ja mam wszystkie trzy szkiełka. Jeżeli chodzi o porównania to nie czyniłem jakiś tam testów wielkich. Wg. mnie 18-70 wolniej ostrzy, 16-105 śmiga sporo szybciej i lepiej leży w łapie, no i ma ciekawą ogniskową, która się często przydaje. A 50-tka to fajna tania stałka z dobrym światełkiem.
Podsumowanie.
Ale coś za coś: dobre światełko za niewielką kaskę lub zoom, który może się przydać.
Po za tematem. (może się przyda)
Miałem wcześniej jeszcze pożyczoną 50/1,7 Minolty i powiem szczerze, że dokonałem dobrego zakupu kupując nową 50/1,8 Sony bo wg. mnie sprawniej ostrzy i ciszej pracuje. A obecnie cena używanej takiej Minolty jest porównywalna do ceny nowego Soniaka.