anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z obiektywem sigma 28-105

markwiatek
Początkujący

Problem z obiektywem sigma 28-105

Witam wszystkich :c10 . Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem a550. Zalozylem w/w obiektyw i w czasie robienia zdjec bez lampy wszystko jest ok, natomiast z lampa kazde zdjecie jest przeswietlone, wlasciwie czarne ;) , z innymi obiektywami wszystko jest ok, co moze byc przyczyna?

16 ODPOW. 16
markwiatek
Początkujący

dejmien napisał(a):

To jeżeli ta Sigma ładnie pstryka, to lepiej załóż za wczasu maseczkę ochronną swojemu chomikowi, bo jak ten poczuje Zeiss'a 135 mm F/ 1.8 to nie wiem co się będzie działo... :slight_smile:

Lepiej zebym nie widzial zdjec ;) .Porownuje go do tego co mam, czyli kitowego 15-55mm i minolte 28-80mm. Druga Sigma 70-300 dziala bez zarzutu. Zastanawiam sie nad kupnem jakiegos spacerzooma w zakresie od 18-28 do 200-250. Co polecalibyscie w cenie do 1500?(najlepiej zeby mial macro)

markwiatek
Początkujący

piotruso napisał(a):

tylko i wyłącznie tego obiektywu (i tu nie ważne czy z lampą czy bez) to najprawdopodobniej oprogramowanie obiektywu jest w starszej wersji. Możesz pójść do sklepu i przymierzyć ten obiektyw do innego body lub od razu napisz do serwisu sigmy (tu masz dane: http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html ) z pytaniem czy wymieniają / upgrade'ują oprogramowanie w tym obiektywie i jaki to koszt. Po odpowiedzi będziesz wiedział co robić.

Dziekuje za info. Wlasnie do nich dzwonilem, musze im wyslac dokladne dane obiektywu wlacznie z numerem seryjnym to sprawdza, natomiast jezeli tak to cena ok 300zl. Teraz tym bardziej nie wiem co robic? Warto tyle dac?

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

ja bym w to za 300 zł nie wchodził... jeżeli Cię interesuje spacerzoom znajdziesz spokojnie coś w wymienionym zakresie 18-200, nawet 18-250 czy też Tamrona jeżeli jest już dostępny 18-270. W każdym razie ja nic z tego bym nie kupił... sam w przyszłości zobaczysz, że jasna stałka to nie to samo co ciemny zoom.. :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

markwiatek napisał(a):

Dziekuje za info. Wlasnie do nich dzwonilem, musze im wyslac dokladne dane obiektywu wlacznie z numerem seryjnym to sprawdza, natomiast jezeli tak to cena ok 300zl. Teraz tym bardziej nie wiem co robic? Warto tyle dac?

A na to pytanie to już Ci nie odpowiem. To zależy, ile ten obiektyw jest dla Ciebie wart, jak często z niego korzystasz, czy ogniskowe dla Ciebie pasują (28 na krótkim końcu to dla większości za wąsko), czy planujesz wymianę Swojej szklarni, jak bardzo chcesz inwestować w hobby-fotografię?
Widzę, że szukasz jeszcze spacerzoomu? W takim wypadku pewnie nie inwestowałbym w ten obiektyw.

markwiatek
Początkujący

Najlepiej bedzie go chyba zostawic do wyjsc w plener i uzywac bez lampy. Wiem ze te spacerzoomy maja swoje wady dlatego zamiast kupna jednego tych magazoomow rozwazam jeszcze kupno Sigmy 28-135mm. Narazie jestem w trakcie czytania testow i opinii.

markwiatek
Początkujący

Witam ponownie, obiektyw dziala. Szukajac opinii na temat obiektywow Sigma, znalazlem info, ze czasami obiektywy z 5-ioma pinami nie wspolpracuja z ADI i pojawiaja sie takie problemy jak u mnie. Wtedy wystarczy przelaczyc na preTTL i powinno byc ok. U mnie jest, wiec obiektyw zostaje :D . Wiec jak na razie zadnych spacerzoomow, moze jakas stalka ;) ? Musze tylko sprawdzic jaka ogniskowa bede uzywal najczesciej.

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

50tka 1.8 na start za nie duże pieniądze... większość osób od tego wychodzi... a później stwierdzisz, że jest za wąsko to pójdziesz w coś pokroju 30tki, 24rki czy coś takiego... albo bardziej portretowych typu 85 mm , potem jakieś arcydziełą typu 135 1.8 :D

Ale prawda jest taka - podczas fotografowania sam dojdziesz do wniosku czego Ci najbardziej potrzeba :)