anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sigma 10-20 f4-5,6 poprawnosc ukaladu AF

krzyho4
Początkujący

sigma 10-20 f4-5,6 poprawnosc ukaladu AF

witam .
mam problem, jak sprawdzic poprawnie ta sigme czy nie ma FF/BF ,dodam ze bateryjki nie zdaja egzaminu ,bo sa za male. a objawy sa takie ze z niewielkiej odleglosci jak by centrum kadru bylo nie ostre a obrzeza wyrazniejsze (w pokoju przy lampie blyskowej ) z wiekszej odleglosci wyrazny FF .na zewnatrz jest raz tak, raz tak glownie z przewaga FF.

moze glupie jest to pytanie ale nie bardzo moge sobie poradzic z taka ogniskowa , a na pejzaze nie ma odpowednich warunkow

4 ODPOW. 4
profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Jedyna możliwość aby sprawdzić występowanie FF/BF, to ustawić cokolwiek w minimalnej możliwej odległości (oraz coś przed i coś za tym przedmiotem) i zobaczyć, czy przedmiot będzie ostry, czy też ostrość jest przesunięta. Oczywiście zastosowanie największego otworu względnego dla danej ogniskowej to konieczność.

krzyho4
Początkujący

:c7 wszystko by bylo ok tylko ze tu jest calkiem inny obraz niz na zwyklych szklach ,podobnie do fiszajki ale ...............? :?

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Już Ci napisałem jak to zrobić - to, że w rogach szerokich kątów perspektywa ulega zakrzywieniu (rozciągnięciu) to chyba jest oczywiste?
Dlatego musisz ustawić szereg bateryjek (czegokolwiek) w minimalnej odległości ogniskowania (dla tego modelu sigmy to 24cm liczone od znacznika matrycy na korpusie). Dla każdej ogniskowej zawsze stosujesz największy otwór względny, co zagwarantuje najmniejsza możliwą GO. Teraz kolejno wybierasz cel i robisz zdjęcie. Przy porównaniu będziesz widział, gdzie ustawiała się ostrość (zakres) w zależności od miejsca, gdzie ją planowałeś.

Moja Sigma 10-20 ma delikatnego BF, który objawi się jedynie wtedy, kiedy będę blisko fotografowanego celu oraz będę korzystał z największego otworu względnego. Ponieważ ten słój zwykle używam domknięty do f/8 i lub f/11 nie widzę potrzeby jakiejkolwiek kalibracji. GO jest tak duża, że nie ma zwyczajnie sensu zaprzątać sobie tym głowy...

krzyho4
Początkujący

ok dzieki wielke za objasnienie tematu ,ale juz nie aktualne ,z bliskiej odleglosci (30 cm ) nie bylo szans zlapac ostrego punktu (przed obszarem bateryjek ladnie ) ,przy probach na wiekszych obiektach wyszlo ze z odleglosci ok 7 merow ostrosc konczy sie od ok 4,5 m (nawet przy f8) znaczy wedlug mnie ogromny FF!