anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony 18-55mm SAM vs 18-70mm DT

kierus98
Początkujący

Sony 18-55mm SAM vs 18-70mm DT

Jak by kogoś interesowało porównanie starego kita do nowego to znalazłem taki link.

http://artaphot.ch/index.php?option=com ... &Itemid=43" target="_blank

Pozdrawiam. :c10

23 ODPOW. 23
wojtek0
Początkujący

dokładnie jak napisał Sky_walker 18-70 opędziłem za 105 pln na allegro,a za 18-55 299pln dałem

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

też myślałem nad takim rozwiązaniem, bo jednak pomimo rzeszy fanów 18-70, jest parę rzeczy, których mi w nim przeszkadza, a nie specjalnie ptorzebny jest mi zakres 55-70, gdyż spokojnie uzupełniam go 55-200 z drugiego kit'a.

W każdym razie, pytanie z innej beczki dla posiadaczy 18-55 - czy mi się tylko wydaje, czy do 18-55 nie ma osłony przeciwsłonecznej? Bo z tego co widziałem to osłony nie widziałem

spolghost1lgexk
Nowicjusz

nie ma - można zapiąć tą z 1870

dejmien
Nowicjusz

ghost napisał(a):

nie ma - można zapiąć tą z 1870

To akurat logiczne, ze względu na ten sam rozmiar. Ale dzięki za upewnienie

kierus98
Początkujący

wojtek0 napisał(a):

właśni zamieniłem 18-70 na 18-55 i różnica ogromna ,nie myślałem że takie tanie szkło tak ładnie rysuje :thumbsup: polecam

Skoro kolega mówi ze warto zmienić to chyba tez tak zrobię

SkywalkerPL
Początkujący

wezcie, bo popsujecie mi ceny na rynku! ja tez chce!
:P

ps. Dzisiaj jeden 18-55 poszedl za 215 zł :thumbsup: szkoda, ze przegapilem :(

:slight_smile:
sivecky
Początkujący

Powiedzcie mi, bo widziałem sprzeczne informacje, czy 18-55 kręci 'mordką' przy ostrzeniu?

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Tak, 18-55mm SAM, kręci mordką przy ostrzeniu.

ripride
Początkujący

a moglby ktos wrzucic jeszcze kilka sampli do porowanania z obydwu obiektywow?

sivecky
Początkujący

Wczoraj odebrałem nowe 18-55. Cyknąłem tylko kilka zdjęć i stwierdzam, że w porównaniu z 18-70 jest min. klasę lepszy. Ostrość po "lekkim" domknięciu przysłony przy obiektywie za tą cenę jest naprawdę zadowalająca (przynajmniej mnie). Jedynie przy 18mm obraz zaczyna wyglądać w porządku przy f>=8.
Jeżeli ktoś się waha nad wymianą starego kita na nowy, to mogę ze swojej strony potwierdzić, że warto.
Ja swojego kupiłem na allegro (z zestawu bez pudełka) za 244zł z transportem.
Wydaje mi się, że w cenie do 1k (jak nie wyżej) nic lepszego w tym zakresie nie ma.

PS. Na rynku można dostać dwie wersje tego szkła: Japan i Thailand mi trafiła się ta druga, ale chyba to bez różnicy... Choć mogę się mylić. ;-)