- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To ładnie czyli tylko zewnętrzne odtwarzacze które są podłączone do soundbara
Dokładnie tak, ale z urządzeń które obsługują format Atmos
można zastosować jakiś rozdzielacz?
Jasne że tak. Tylko pod HDMI 2.0, nie jest to tanie, a wiedz że gdy podłączysz taki rozdzielacz, to i tak wszystkie urządzenia, będą wykrywane w TV jako HDMI 3. Więc kupując taki na 3 wejścia (IN)
https://www.komputronik.pl/product/435318/techly-przelacznik-3-portowy.html
Każde z urządzeń, podpięte, będzie korzystało z jednego ustawienia obrazu przypisanego pod HDMI 3, musisz wtedy wprowadzić zmiany ręcznie, lub ręcznie zmieniać te które są fabryczne w TV. Ustawienia obrazu dla Konsoli, nie będą dobre z ustawieniami dekodera.
playstation np. Będzie przesyłać atmos?
Jasne że nie. Ponieważ PS4 obsługuje po HDMI 3 formaty: Lienar do 7.1, Dolby Digital, oraz DTS do 5.1.
Jedno co uzyskasz za pomocą rozgałęziacza, to widoczne menu ekranowe soundbara
Inną sprawą jest czy tak naprawdę potrzebny jest Atmos w systemie 2.1 jaki posiada ten soundbar.
Oraz to że Atmos to tylko oryginalna angielska ścieżka dźwiękowa, więc trzeba oglądać filmy z napisami, i godzić się na kompromis, jakim jest rożświetlanie matrycy, gdy się one pojawiają. Pomimo tego, że ustawieniami w netflixie da się to, troszkę zminimalizować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Cześć Ci
Ten temat już był poruszony.
W skrócie odpowiem że nie. Soundbar tak, TV nie. Gdy masz oba urządzenia włączone, netflix pokazuje informacje, że film odtwarza Atmos, niestety wyboru takiej ścieżki dźwiękowej brak.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To ładnie czyli tylko zewnętrzne odtwarzacze które są podłączone do soundbara można zastosować jakiś rozdzielacz? Bo jest tylko Hdmi ARC i hdmi w którym mam dekoder 😞 playstation np. Będzie przesyłać atmos?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
To ładnie czyli tylko zewnętrzne odtwarzacze które są podłączone do soundbara
Dokładnie tak, ale z urządzeń które obsługują format Atmos
można zastosować jakiś rozdzielacz?
Jasne że tak. Tylko pod HDMI 2.0, nie jest to tanie, a wiedz że gdy podłączysz taki rozdzielacz, to i tak wszystkie urządzenia, będą wykrywane w TV jako HDMI 3. Więc kupując taki na 3 wejścia (IN)
https://www.komputronik.pl/product/435318/techly-przelacznik-3-portowy.html
Każde z urządzeń, podpięte, będzie korzystało z jednego ustawienia obrazu przypisanego pod HDMI 3, musisz wtedy wprowadzić zmiany ręcznie, lub ręcznie zmieniać te które są fabryczne w TV. Ustawienia obrazu dla Konsoli, nie będą dobre z ustawieniami dekodera.
playstation np. Będzie przesyłać atmos?
Jasne że nie. Ponieważ PS4 obsługuje po HDMI 3 formaty: Lienar do 7.1, Dolby Digital, oraz DTS do 5.1.
Jedno co uzyskasz za pomocą rozgałęziacza, to widoczne menu ekranowe soundbara
Inną sprawą jest czy tak naprawdę potrzebny jest Atmos w systemie 2.1 jaki posiada ten soundbar.
Oraz to że Atmos to tylko oryginalna angielska ścieżka dźwiękowa, więc trzeba oglądać filmy z napisami, i godzić się na kompromis, jakim jest rożświetlanie matrycy, gdy się one pojawiają. Pomimo tego, że ustawieniami w netflixie da się to, troszkę zminimalizować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki wielkie za rzeczowe odpowiedzi wszystko już wiem. Jasne, ze Atmos 2.1 to nie będzie jakis dźwiękowi szok. Po prostu chciałem to wszystko sobie zbadać w rzeczywistości odnośnie konsoli zapewne jednak wybór padnie jednak na Xbox One X
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Myślałem że pisząc o PS4, to już je masz :P. Posiadam ten sam zestaw co Ty, + Ps4 Pro. Ogrywam w tej chwili Uncharted 4 i ma on bogate ustawienia audio, i uwież mi nie ma żadnej różnicy, na tym soundbarze, czy w konsoli ustawisz Lienar ( wtedy gra ma 7.1) czy DTS (5.1) Dźwięk w obu przypadkach jest super, i daje tam jakieś złudzenie przetrzenności, z Vertical S nie korzystam, bo jak dla mnie sztucznie tworzy dodatkowy efekt surround, gdzie jest efekt studni.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mam jeszcze pytanie odnośnie Dolby Vision. Oglądając materiał właśnie na Netflixie jest takie dziwne małe śnieżenie. Np. Widać jak jest niebieskie niebo i jest to trochę zauważalne. To normalne zjawisko czy można temu jakoś zaradzić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Jeżeli chodzi o netflix, niestety na materiałach HDR i Dolby Vision jest widoczna "ziarnistość"Jak bardzo widoczna, zależy od ustwawień i odległości oglądania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Właśnie podłączyłem Xbox One X i tam w ustawieniach jest napisane „konfiguracja telewizora nie obsługuje filmów w wersji HDR10. Nie będzie można wyświetlić zawartości w wersji HDR” i odnośnie gier tez taki podpunkt z tym HDR...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Włączyłeś w ustawieniach TV ulepszony format ?
Ustawienia-Zewnętrze wejścia-Format sygnału HDMI-Ulepszony format
Uzyskasz to tylko na Hdmi 2, Hdmi 3, więc tam podłącz konsole
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »