anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

XR-55X94J i karta CI+ od UPC

ROZWIĄZANE
profile.country.PL.title
slawomir.marczak
Użytkownik

XR-55X94J i karta CI+ od UPC

Kupiłem tv XR-55X94J tydzień temu i wszystko byłoby OK ale minusem jest pikselizacja na kanałach kablowych UPC przy korzystaniu z karty CI+. Pojawia się niespodziewanie w różnych sytuacjach. Nawet na kanałach niekodowanych np. TVP1 też jest. Czasami po porannym uruchomieniu (cała noc standby) nic nie można oglądać. Trzeba wyłączyć tv z zasilania. Mam trzy karty w domu, na różnych tv (Samsung full HD, Panasonic 4k) ale w nich pracują OK. Nie pomaga zmiana kart, reset tv do ustawień początkowych, zmiany ustawień. 

Spotkał się ktoś z taką sytuacją w tym tv  i czy jest na to jakaś recepta?

823 ODPOW. 823
profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

Szkoda że tu nikt z Sony nie chce nic napisać , ja bym tylko zadał jedno pytanie : jakim cudem udało się naprawić pikseloze jednym update a potem po kolejnym update to zepsuć albo jak ktoś napisał po pół roku mniej więcej zapycha się jakiś bufor czy coś w tym stylu i pikseloza wraca . Znamienne jest że najpierw są sporadyczne pikselozy aż do stadium całego czarnego ekranu i zakłócenia w dźwięku. Więc tu też ten cytat kulą w płot bo moduły tu działały na początku , potem była pikseloza i ją naprawili na długo a potem znowu wróciła … generalnie miałem tu już się nie udzielać bo przeszedłem na dekoder zewnętrzny ale tak mnie zapienia to podejście Sony do nas że ciągle mnie to wqrwia 

profile.country.PL.title
daszulc
Użytkownik

W moim TV SonyXR-55X90J, kiedy wyciągnę kartę z gniazda telewizor na kanałach niekodowanych wyświetla bez żadnej pikselozy. Nie mam też problemów z ustawieniami kanałów - nic się nie przestawia.

profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

U mnie też po wyjęciu całego modułu z gniazda brak pikselozy i miachania w kanałach  , to był też dowód na to że dekoder po włożeniu modułu przełącza się w tryb dekodowania kanałów kodowanych i tu zalicza porażkę , i pamiętam że na początku soft był niestabilny TV potrafił się wywalić albo zawiesić a że nie ma przycisku off trzeba było go z prądu wyłączać to tak mi się przypomniało :)))

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

Takie pytanie spoza pikselozy. Czy ktoś z Was wie jak można ustawić sobie własną stronę główną w oryginalnej przeglądarce Sonowskiej Internet Browser (chodzi o tę przeglądarkę z pomarańczową ikonką aplikacji)? Obecnie nigdzie nie widzę takiej funkcji, a by się przydała, bo jak się kiedykolwiek otworzy przeglądarkę to wskakuje strona domyślna główna www.sony.pl/locale-selector.

Idzie to jakoś obejść i gdzieś ustawić własną stronę główną>

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

Czy włączona funkcja LNA w ustawieniach kanałów w niektórych przypadkach może bardziej przeszkodzić, niż pomóc? Kiedy warto ją wyłączyć, a kiedy włączyć?

Czy miernik jakości sygnału: 100/100 i ten drugi pasek poziomu sygnału: 70/100, są wystarczające?

profile.country.PL.title
mirecore
Użytkownik

LNA to filtr szumów i najlepiej zostawić to domyślnie chyba włączone , ale nie ma to nic wspólnego z pikseloza. Jeśli chodzi o  przeglądarkę to nie mam pojęcia bo nigdy bym się nie katował poruszaniem się po necie pilotem od TV. Tylko że za bardzo już offtop się robi… 

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

Sorry, faktycznie nie ma co tu off-topować. To jest temat na zupełnie inny wątek, dlatego już przestaję. A wracając do tematu... to jak niedługo pojawi się nowa aktualizacja to piszmy wszyscy (Ci co ją wykonają) jak tam sprawuje się pikseloza po pobraniu aktualizacji. Może do końca roku coś nowego wprowadzą.

profile.country.PL.title
Truman_Show
Użytkownik

"albo jak ktoś napisał po pół roku mniej więcej zapycha się jakiś bufor"

Wydaje mi się, że tu może być coś na rzeczy. Ja kupiłem TV w lutym 2023 i od tamtej pory było kilka aktualizacji, a z odbiorem przez moduł nie miałem problemu. Dopiero po ok. pół roku zaczęła się pikselizacja. Najpierw sporadycznie, później coraz większa. Teraz już nie da się oglądać, więc wyjąłem moduł i korzystam tylko z kanałów niekodowanych.

profile.country.PL.title
M-P-M-
Użytkownik

U mnie też tak było. Jak kupiłem to jakiś czas z oglądaniem na module nie było problemu. Później pojawiła się pikselizacja i zaczęła stopniowo narastać, aż do granic ekstremalnych. Też wyciągnąłem moduł i oglądam tylko kanały niekodowane. Zdziwiłem się, bo ostatnio nawet na niekodowanych pojawiła się chwilowo drobna pikseloza, ale wyłączyłem w ustawieniach LNA i pikseloza zniknęła. Parametry mam takie: jakość sygnału 100/100 i poziom sygnału: 80/100.

profile.country.PL.title
Truman_Show
Użytkownik

U mnie parametry są podobne. Jakość 100/100, poziom 76/100. Na razie kanały niekodowane bez modułu nie pikselują. Nie próbowałem jeszcze przywracania ustawień fabrycznych, ale jak czytam, to nie ma co robić sobie nadziei... Mój model to XR-55X90S