- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kino domowe BDV-n9200WL
WItam,
Od kilku dni jestem posiadaczem kina BDV-n9200. Generalnie jestem bardzo zadowolony. Jestem na etapie nauki poruszania się po menu kina i testowaniu różnych ustawień.
Faktycznie jest to trochę uciążliwe gdy chce się zmienic sposób odtwarzania dźwięku Sound Field, czy dts i inne głównie z uwagi na prawie nie istniejące menu na wyświetlaczu kina ale również fakt wyłączania filmu i wchodzenia do menu.
Ale do rzeczy...........
Posiadam tv KDL-46W905, który jak wiecie ma wbudowany międzyinnymi tuner DVB-C, którego używam, TV z kinem połączony jest przez HDMI ( z arc ) .
Najłatwiej jest mi sterować całym zestawem kina i tv za pomocą Iphona i aplikacji SongPol wraz z Tv Side View, chociaż i tak nie zawsze ( jak narazie ) potrafię zrozumieć zasadność ustawień : ClearAudio+, Sound Feld , czy CienemaStudio9.1.
niewiem czy dobrze rozumiem ale.....
Wg Sony - ClearAudio+ powinien sam rozpoznać rodzaj danego źródła ? A jak się ma do tego ustawienie Sound Field? Zarówno pierwsze jak i drugie niepotrafi rozpoznac czy to przetworzyć. syganłu z tv, tak aby poprawnie międzyinnymi lektor lecial z centralnego itd.
Dopiero ustawienie CinemaStudio 9.1 poprawnie to robi.
I tu pytanie do Was. Jak Wy dokonujecie ustawień? Może ja robie coś nie tak?
proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości.
Remi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Znajdę chwlę czasu to opisze jake jest u mnie.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
dzieki za poświęcenie czasu ( zawsze go brak ) . Napisałem też posta w innym wątku, odnośnie resetu do ustawień fabrycznych i powrotu słyszalności lektora po kalibracji mikrofonem. Może sprawdzisz przy okazji to u siebie ?
A tak wogóle jesteś wstanie mi wytłumaczyć możliwość ustawień : ClearSound+, Sound Filed , CinemaStudio 9.1, chyba podrodze gdzieś jest jeszcze Hala Arena i Filcharmonia. . do tego przy Sound field można zdaj sie ustawic rodzaj : Film , music i inne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wszystko znajdziesz w instrukcji.
W skrócie:
ClearAudio+ - tak jak napisałeś ma za zadanie rozpoznać źródło i ustawić pod kątem funkcji zestawu i odtwarzanego materiału;
SoundField - tworzy efekty dźwięku przestrzennego. W przypadku źródła dźwięku 2-kanałowego wybór opcji [Dolby Pro Logic], [DTS Neo:6 Cinema] lub [DTS Neo:6 Music] umożliwia włączenie symulowania dźwięku przestrzennego;
Cinema Studio - Zestaw odwzoruje charakterystykę brzmieniową studia nagraniowego, w którym tworzy się muzykę filmową. To ustawienie może przetworzyć dźwięk odtwarzany przez źródło na maks. 9.1-kanałowy, w którego przypadku stosuje się dodatkowe głośniki w pionie, dające wrażenie wyrazistości i głębi;
Music Arena - Po włączeniu tego ustawienia koncertowe nagrania muzyczne zarejestrowane na żywo stają się
jeszcze bardziej emocjonujące dzięki unikatowej technologii Audio DSP firmy Sony;
Philharmonic Hall - Zestaw odwzoruje charakterystykę brzmieniową sali koncertowej Filharmonii Berlińskiej. Ten tryb umożliwia odtwarzanie materiału dźwiękowego o wysokiej rozdzielczości;
Football - Podczas oglądania transmisji meczu piłkarskiego można się poczuć jak na stadionie;
Game - Zestaw wybiera tryb dźwiękowy optymalny do gier wideo.
Night - Tryb przeznaczony do oglądania filmóww nocy, powodujący wyciszanie głośnych dźwięków przy zachowaniu wyraźnych dialogów.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam
dzieki za info.
Zadam może dziwne pytanie ale czy ogladając film czy to BD lub DVD wyłączać Sound Field w menu i przełączać sie na Dolby D? lub inny dts ? Podobnie czy jak ogladając TV ( choć tu już mniej znaczenie ma gdyż nie zawsze są nadawane w odpowiedniej jakości) ???
udało się sprawdzić komuś jak to jest z automatyczną kalibracją a lektorem w lewym gośniku przednim ? .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam wszystkich,
mam takie pytanie do użytkowników kina BDV-N9200,otóż jak wiadomo kolumny są dwuczęściowe,ale czy jest możliwość podwieszania kolumn (czyli bez stojaków) oraz czy można użyć tylko jednej części kolumny tak aby nadawała się do mniejszych pomieszczeń.Dzięki z góry za odpowiedź.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Choć nie posiadam tego modelu wg mnie nie powinno być problemu z odłączeniem stojaków i zawieszeniem samych głośników na ścianie - z tyłu powinny być otowory do zawieszenia.
Może napisać co chcesz zrobić?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za odpowiedź,choć nie do końca zadowalającą.
Chodzi mi o ustawienie połówki głośnika obok telewizora-mam mało miejsca na szafce i dlatego myślałem o połówce kolumny-jednej części na podstawce.
Może lepszym pomysłem byłoby kupienie zestawu n7200...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Teraz wiem jaki jest Twój cel
Jeśli chodzi o BDV-N7200W to również fajny zestaw niczym nie ustępujący BDV-N9200WL poza mocą oraz brakiem LED.
Pozdrawiam