Podziel się wrażeniami!
Witam
Od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką ww. obiektywu. Może jakieś wskazówki odnośnie tego połączenia? a300 mam dopiero od roku, także się uczę jeszcze.
Obiektyw typowo do makro (choć portrety też fajne robi)
Jak chcesz uzyskać duże powiększenia to nie używaj AF przełącz aparat i szkło na manual a ostrość ustawiaj delikatnie poruszając się w przód i tył
Przy odrobinie wprawy idzie uzyskać bardzo fajne efekty wiem z doświadczenia
popróbuję jak nabiorę wprawy i się do niego przyzwyczaję:) póki co sprawdzam jego możliwości w domu od kilku godzin ale w piątek w alpy wyjeżdżam, tak że zobaczymy jak się będzie zachowywał. polecisz może jakieś niedrogie filtry do niego? bo ja nie mam pojęcia w tej kwestii a jutro jeszcze wybieram się po torbę, bo do poprzedniej się nie mieści i może coś dokupię jeszcze...
A jakie by to miały by być filtry? Do macro?! Nie polecam żadnych filtrów. W ostateczności - jak będziesz potrzebować, to tylko filtr polaryzacyjny - kołowy. I - dobre filtry nie sa niedrogie!.pati napisał(a):
polecisz może jakieś niedrogie filtry do niego?
Jeśli chodzi o filtr polaryzacyjny do tego obiektywu to trzeba mieć na uwadze że przednia soczewka się kręci podczas ustawiania ostrości i korzystanie z polara może być utrudnione.
Style napisał(a):
Jeśli chodzi o filtr polaryzacyjny do tego obiektywu to trzeba mieć na uwadze że przednia soczewka się kręci podczas ustawiania ostrości i korzystanie z polara może być utrudnione.
Masz racje trochę mi się pomyliło bo miałem na myśli wysuwanie i zapomniałem dodać że osłona przeciwsłoneczna nie ułatwia raczej korzystania z polara ale szkło jest super, jakość obrazu na prawdę bardzo dobra
No akurat w tym obiektywie to mi się jeszcze nie zdarzyło założyć i używać osłony :smileytwisted:
Bez powodu jej nie dają
Szczupic napisał(a):
Jak chcesz uzyskać duże powiększenia to nie używaj AF
przełącz aparat i szkło na manual a ostrość ustawiaj delikatnie poruszając się w przód i tył