anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

a300 + TAMRON SP AF 90mm F/2.8 Di macro 1:1

pati------
Początkujący

a300 + TAMRON SP AF 90mm F/2.8 Di macro 1:1

Witam :)
Od dziś jestem szczęśliwą posiadaczką ww. obiektywu. Może jakieś wskazówki odnośnie tego połączenia? a300 mam dopiero od roku, także się uczę jeszcze.

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Obiektyw typowo do makro (choć portrety też fajne robi) :)
Jak chcesz uzyskać duże powiększenia to nie używaj AF :) przełącz aparat i szkło na manual a ostrość ustawiaj delikatnie poruszając się w przód i tył :)
Przy odrobinie wprawy idzie uzyskać bardzo fajne efekty :D wiem z doświadczenia :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
pati------
Początkujący

popróbuję jak nabiorę wprawy i się do niego przyzwyczaję:) póki co sprawdzam jego możliwości w domu od kilku godzin ;) ale w piątek w alpy wyjeżdżam, tak że zobaczymy jak się będzie zachowywał. polecisz może jakieś niedrogie filtry do niego? bo ja nie mam pojęcia w tej kwestii a jutro jeszcze wybieram się po torbę, bo do poprzedniej się nie mieści i może coś dokupię jeszcze...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

pati napisał(a):

polecisz może jakieś niedrogie filtry do niego?

A jakie by to miały by być filtry? Do macro?! Nie polecam żadnych filtrów. W ostateczności - jak będziesz potrzebować, to tylko filtr polaryzacyjny - kołowy. I - dobre filtry nie sa niedrogie!.
A najlepiej zaopatrzyć się w system Cokin - cała gama filtrów połówkowych (przydatne) do dyspozycji, polaryzacyjny i jakie chcesz. A najważniejsze, że system jest uniwersalny - pasuje do każdego obiektywu.

------------------------------
fotoamator
Style-----
Nowicjusz

Jeśli chodzi o filtr polaryzacyjny do tego obiektywu to trzeba mieć na uwadze że przednia soczewka się kręci podczas ustawiania ostrości i korzystanie z polara może być utrudnione.

Szczupic
Użytkownik

Style napisał(a):

Jeśli chodzi o filtr polaryzacyjny do tego obiektywu to trzeba mieć na uwadze że przednia soczewka się kręci podczas ustawiania ostrości i korzystanie z polara może być utrudnione.

Masz te szkiełko a piszesz ... :c7 przednia soczewka się tylko wysuwa bez kręcenia tak że polara używa się bezproblemowo :D

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
Style-----
Nowicjusz

Masz racje trochę mi się pomyliło bo miałem na myśli wysuwanie i zapomniałem dodać że osłona przeciwsłoneczna nie ułatwia raczej korzystania z polara :) ale szkło jest super, jakość obrazu na prawdę bardzo dobra :thumbsup:

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

No akurat w tym obiektywie to mi się jeszcze nie zdarzyło założyć i używać osłony :smileytwisted:

Style-----
Nowicjusz

Bez powodu jej nie dają :)

kasiakaaz
Początkujący

Szczupic napisał(a):

Jak chcesz uzyskać duże powiększenia to nie używaj AF :) przełącz aparat i szkło na manual a ostrość ustawiaj delikatnie poruszając się w przód i tył :)

Ja bym jeszcze dodała do tego, że najlepiej robiąc zdjęcia serią... :c20 Przy małej GO, większe prawdopodobieństwo, że którymś ujęciem trafisz z ostrością tam gdzie chcesz.

Filtrów, to akurat żadnych bym do niego nie kupowała, raczej nie ma sensu i szkoda kasy :c40

Co do osłony, ja też jeszcze z niej nie korzystałam nawet przy zdjęciach reportażowo-portretowych w intensywnym słońcu (Egipt). Ale lepiej mieć, niż nie mieć... Jak piszesz, jedziesz w Alpy, więc może być ostre słońce i do tego śnieg - może się przydać.

Co do AF-a, demonem szybkości to on nie jest, ale do makro to nie jest potrzebne (i tak ostrzysz manualnie), a do portretów itp. daje radę..., w razie czego stosuj "ogranicznik" ostrzenia - wtedy AF "pracuje szybciej". AF jest bardzo celny, nigdy nie miałam z nim kłopotu.
Podpinałam go m.in do A350 - i ta parka sprawdziła się świetnie, więc z Twoją A300 też będzie ok.
Szkiełko zacne, bardzo ostre i jedno z moich ulubionych - będziesz zadowolona.