anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

katia20
Początkujący

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

witam.mam takie pytanie.mam aparat sony alfa 330 z obiektywem kitowym i chcialam zapytac czy mozna go za pomoca jakiś pierscieni czy konwenterow rozbudowac tak aby mozna bylo robic wieksze przyblizenia obiektywow z dalszej odleglosci? np. ptaki na drzewach czy ujecia spotrowe.

45 ODPOW. 45
katia20
Początkujący

ja o tych ptaszkach to tak w cudzyslowiu mowilam ,poprostu chodzilo mi o cos dzieki czemu bede mogla poprostu robic wieksze przyblizenia z dalszj odlegloszci.a ptaszki to tak przy okazji,bardziej zalezaloby mi na robieniu zdjec mojego synka tak zeby nie biegac ze nim i nie rzeszkadzac w zabawie ale tez robienie zdjec mojemu mezczyznie(ktory jest kick-bokserem)w ringu.jesli chodzi o manualne ostrzenie to ja akurat taki sposob wole wiec z tym nie ma problemu.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

jakość zdjęć będzie proporcjonalna do ceny jaką na wszystko wydasz, ale będzie raczej dobra.

Tani obiektyw na M42, przy użyciu telekonwertera x2 za 45 zł = jakość będzie po prostu fatalna.

Dobry teleobiektyw na M42 (ogniskowe rzędu 200-300mm) to wydatek kilkuset zł.
Wówczas poważnie warto przemyśleć zakup obiektywu 55-200. I mamy już autofokus, małe rozmiary i nie dźwigamy tyle bo obiektyw 55-200 jest bardzo lekki.

katia20
Początkujący

a jesli chodzi o kase to jak najmniej ,nie wiem 100-200zl,narazie nie chce inwestowac wiekiej kasy w cos jesli nie wiem czy to nie tylko chwilowy zachwyt.dzieki ze mi rozjasniles co do czego i za wyslane linki.podpowiedz mi jeszcze co w przypadku robienia zdjec jednak w ruchu bedzie lepsze tetekonwenter czy taki taki teleobiektyw?

katia20
Początkujący

jejku to ja juz nic nie rozumiem.to trzeba kupic i teleobiektyw i ten pierscien ktorym sie mocuje do aparatu i jeszcze do tego telekonwenter?myslalam ze albo telekonwenter albo stary teleobiektyw z mocowaniem?

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

kasiunia spokojnie :c20
Telekonwerter od razu sobie odpuść.

Także zostają Ci dwie opcje:
I - kupić teleobiektyw z AF-em, np. Sony 55-200
II - kupić teleobiektyw na bagnet M42 + adapter M42/Sony. Tylko wtedy pamiętaj, że możesz ostrzyć tylko i wyłącznie ręcznie.

Pozdrawia Starosta :grin:
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kasiunia napisał(a):

a jesli chodzi o kase to jak najmniej

W takim razie proponuję wstrzymać się z zakupami aż uzbiera się bardziej konkretna kwota. ;)

II - kupić teleobiektyw na bagnet M42 + adapter M42/Sony. Tylko wtedy pamiętaj, że możesz ostrzyć tylko i wyłącznie ręcznie.

No i tylko w trybie M, bez żadnej automatyki, żadnego potwierdzenia ostrości...
Dodatkowo - przy dużej ogniskowej będzie trudno ustawiać ostrość w wizjerze (bo na LCD to już zupełna loteria).

Jeśli nie fotografowałaś manualnymi obiektywami w przeszłości i nie bardzo masz pojęcie o ustawianiu ręcznie przysłony to jak napisałem na początku - wstrzymaj się z zakupami i dozbieraj do obiektywu z autofokusem.

wratislavian
Początkujący

hmm do zdjęć w ruchu to manualne ostrzenie nie jest najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza sportu który wymaga sporo światła. za 200zł to mogę jedynie poradzić pentacona 135mm. dlatego, że jest w miarę jasny. jednak nie jest to typowy teleobiektyw. jednak na jego najjaśniejszej przysłonie, żeby uzyskać zadowalające czasy w miejscu sztucznie oświetlonym to głębia ostrości będzie na tyle mała, że ciężko będzie wyostrzyć. niemniej pentacon 135 jest fajny:) z budżetem jaki podałaś to chyba kompromis. dużo jaśniejszy od kita i dwa razy bardziej przybliża:> lecz jest to obiektyw stałoogniskowy. czyli nie ma pierścienia zoomowania:) kupisz go do 100zł

co do TC telekonwertera to wcale nie musi być tak fatalnie jak lajam mówi. ceny sprzętu analogowego zawsze są dużo niższe.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

co do TC telekonwertera to wcale nie musi być tak fatalnie jak lajam mówi.

Wybacz, ale po podpięciu telekonwertera Sony TCx2 nawet do Sony 70-200/2.8 jakoś na pełnym otworze spada i to jest widoczne gołym okiem.

Przy czym konwerter ten jest najwyższej klasy, a Ty starasz się przekonać kogoś, że telekonwerter M42 za niecałe 50 zł zapewni przyzwoitą jakość....

Aktualnie mam w posiadaniu telekonwertery Kenko x1,5 i x2. O ile ten x1,5 jeszcze jest do zaakceptowania to po zapięciu TCx2 jakość spada tak dramatycznie, że konieczne jest przymykanie obiektywu do f/11-f/16, żeby można było uznać zdjęcie za w miarę ostre (choć to już naciągane stwierdzenie).

katia20
Początkujący

wlasnie wymyslilam co z tym fantem zrobie.narazie sie wstrzymam tak jak radzicie,a jak walki beda w waszych miastach to sie do was zglosze,wy napstrykacie piekne fotki ja sie poprzygladam jak to sie robi, potem wyslecie mi zdjecia na mejla i wszyscy beda szczesliwi :)

Creatoor
Początkujący

Lajam napisał(a):

telekonwertery Kenko x1,5 i x2. O ile ten x1,5 jeszcze jest do zaakceptowania to po zapięciu TCx2 jakość spada tak dramatycznie, że konieczne jest przymykanie obiektywu do f/11-f/16, żeby można było uznać zdjęcie za w miarę ostre (choć to już naciągane stwierdzenie).

Zgadzam się z powyższym i podpisuję 'objema ręcami'. Przetestowałem organoleptycznie zarówno ze szkłami Sony, Sigma i Tamron AF jak i systemem M42. Sprzedałem wszystkie konwertery i zainwestowałem kasę w szkiełka.