anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Falcon - który wybrac?

profile.country.pl_PL.title
misiu1402
Początkujący

Falcon - który wybrac?

Jest na rynku bardzo dużo obiektywów Falcon są one duże małe wielkie i tak naprawde opisy prawie identyczne wiec czym się różnią ceną ta wiem. (jeden obiektyw ma 20cm drugi połmetra i robia takie same zbliżenia)
Falcon 500 mm F/8 Mirror
Falcon 800mm Mirror f/8.0
Falcon 800mm Mirror f/8.0
Falcon 500 mm F/8 ST
Falcon 500 mm F/8 ED-P
Falcon 500 mm F/5,6 SD
Falcon 500mm ST-P f/5.6
Falcon 650-1300 f/8-16

zastanawiam się nad kupnem Falcon 500mm ED f/8,0 czy lepszy jest inny. Proszę o pomoc?
pozdrawiam

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

obiektywy ze słowem 'Mirror' w nazwie są obiektywami lustrzanymi, w związku z tym mają pewne niedogodności rekompensowane małą wielkością obiektywu

poza tym (jeśli dobrze pamiętam) lustrzane obiektywy mają niezmienną przysłonę, więc nie możemy go 'przymknąć'

do tego bokeh lustrzanych obiektywów zazwyczaj jest brzydki :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

szogoon napisał(a):

poza tym (jeśli dobrze pamiętam) lustrzane obiektywy mają niezmienną przysłonę, więc nie możemy go 'przymknąć'

tak jest - jedna wartość przysłony

szogoon napisał(a):

to jest kwestia gustu - więc ostrożnie z takimi słowami :c20

misiu - a czy masz świadomość, że te obiektywy są manualne (nie posiadają autofokusa) ?

misiu1402
Początkujący

kris napisał(a):

misiu - a czy masz świadomość, że te obiektywy są manualne (nie posiadają autofokusa) ?

Tak to wiem. Ale który z nich jest najlepszy ?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

moim skromnym zdaniem: żaden nie jest najlepszy.

szogoon
Nowicjusz

kris napisał(a):

to jest kwestia gustu - więc ostrożnie z takimi słowami :c20

rajt, ja się tylko sugerowałem 'wiedzą' innych ;)

profile.country.en_GB.title
MichalS-----
Nowicjusz

Ja może trochę odświeżę ten wątek i zapytam: czy mimo wszystko optycznie jakość zdjęć z takiego obiektywu jak Falcon Mirror 500 mm czy 800 mm jest sensowna? Wiem że nie ma AF, że jest stała przysłona i robi precelki :) Tylko czy to ma sens, czy też to jest tylko zabawka i pic na wodę?

Chodzi mi o wykorzystywanie takiej ogniskowej sporadycznie, a na mojej liście zakupowej obiektyw 500 mm od Sony raczej znalazł by się baaardzo daleko. Nie czuję aż tak wielkiej potrzeby takiej ogniskowej, ale budżetowo Falcon to do moich potrzeb byłby OK ;) Przeboleję brak AF ale pytanie, czy jakość zdjęć jest do przyjęcia? Trudno uwierzyć w to co piszą na stronie producenta, że obiektyw jest super i w ogóle ;)

Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

MichalS napisał(a):

Ja może trochę odświeżę ten wątek i zapytam: czy mimo wszystko optycznie jakość zdjęć z takiego obiektywu jak Falcon Mirror 500 mm czy 800 mm jest sensowna? Wiem że nie ma AF, że jest stała przysłona i robi precelki :) Tylko czy to ma sens, czy też to jest tylko zabawka i pic na wodę?

Chodzi mi o wykorzystywanie takiej ogniskowej sporadycznie, a na mojej liście zakupowej obiektyw 500 mm od Sony raczej znalazł by się baaardzo daleko. Nie czuję aż tak wielkiej potrzeby takiej ogniskowej, ale budżetowo Falcon to do moich potrzeb byłby OK ;) Przeboleję brak AF ale pytanie, czy jakość zdjęć jest do przyjęcia? Trudno uwierzyć w to co piszą na stronie producenta, że obiektyw jest super i w ogóle ;)

Będę wdzięczny za odpowiedzi :)

No cóż. Skusiłem się na zakup takiego obiektywu (Mirror 500mm / f:8) gdyż nie miałem możliwości na dłużej podpiąć go i porobić jakieś przykładziki.
Wziąłem go na urlopowy wyjazd ale nie poszalałem z nim. Ciężko utrzymać z ręki przy tej ogniskowej, światłosiła wymusza dobre warunki do fotografowania z ręki. Będę jeszcze próbował za tydzień z monopodu (może kiedyś podepnę do statywu). Próbowałem fotografować ptaki w locie - porażka. Gdy były statyczne (przysiadały) to jeszcze można było spróbować.
Dołączam zdjęcia z tego obiektywu. Są to cropy 1:1. Pomniejszone zdjęcie do odbitki 15x21 powinno być do przyjęcia.
Jak masz możliwość idź do sklepu, podepnij i choć troszkę spróbuj porobić nim zdjęcia. Jak nie masz tej szansy to przy kupnie ze sklepu przez internet masz 10 dni na zwrot towaru (kupujesz przecież towar, którego nie możesz dotknąć, obejrzeć). Zapytaj w sklepie przed zamówieniem, czy nie będą robić problemów w razie zwrotu.

profile.country.en_GB.title
MichalS-----
Nowicjusz

Dziękuje - cóż, rzeczywiście poszukam czy można gdzieś będzie go podpiąć i samemu się przekonać. Mnie bardziej chodzi o fotografowanie budynków, krajobrazów czy raczej wycinków krajobrazów :) albo zachodu słońca, więc nie ma ryzyka że mi uciekną :) Jest też model z f6,3 bodajże, więc niby jaśniejszy, ale przez to głębia ostrości nieco mniejsza.

drsemen
Początkujący

Też trochę odgrzeję.

szogoon napisał(a):

...

rzecz subiektywna.
Pan Wiktor Wołkow używa w swojej twórczości obiektywu lustrzanego MTO 1000 f/10 i do tego jeszcze telekonwerter 2x
http://www.wrotapodlasia.pl/pl/galerie/podlasie_obiektywie/n_wolkow.htm
Miałem okazję uczestniczyć w spotkaniu z Panem Wiktorem i obejrzeć pokaz jego slajdów naprawdę robi wrażenie. Bardzo ciekawie opowiada o swojej pasji.
Co do tych Falkonów czy Samyangów (jedno i to samo tylko nazwa inna) to trudno mi się wypowiedzieć, nie używałem tych lustrzanych