Podziel się wrażeniami!
Mam pytanie do użytkowników tego szkiełka - czy używacie jakichś osłon przeciw słonecznych dla tego obiektywu?? Jeśli tak to jakie? jaka średnica mocowania??
Jeśli ktoś chce odpisać coś w stylu : "a po co Ci to ?" to oszczędźcie sobie czasu..
Użytkownikiem tego szkła nie jestem, ale myślę, że osłona przeciwsłoneczna się przydaj, chociażby dlatego, że chyba lepiej, aby obiektyw spadł na osłonę, a nie bezpośrednio uderzył o ziemię.
A z danych wyczytanych w necie ten obiektyw ma średnicę filtra 49mm, za niewielkie pieniądze można kupić osłonę na gwint w tym rozmiarze:)
W żadnym wypadku nie planuję rzucać obiektywem
Dzięki za odpowiedź
JacobK napisał(a):
W żadnym wypadku nie planuję rzucać obiektywem
![]()
Dzięki za odpowiedź
kuraq napisał(a):
Nikt nie planuje, ale warto się zabezpieczyć:D
gwint M49... polecam gumową osłonę. mam taką. nie chroni przed upadkami, ale jest wygodna. zresztą to nie jest słoik który łatwo zbić
Osłona przeciwsłoneczna musi być dopasowana do ogniskowej, bo w przeciwnym wypadku może niedostatecznie osłaniać przed promieniami słońca lub wręcz przeciwnie ograniczać pole widzenia obiektywu. Zawsze lepiej ją mieć założoną niż jej nie posiadać wcale. Jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne to można również założyć filtr neutralny UV (jak już kolega docent stopczyk zauważył - 49mm). Mnie zdarzyło się stuknąć nie raz obiektywami i niejednokrotnie filtr uratował przednią soczewkę.