anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jupiter 9 f2.0

JacobK
Początkujący

Jupiter 9 f2.0

Mam pytanie do użytkowników tego szkiełka - czy używacie jakichś osłon przeciw słonecznych dla tego obiektywu?? Jeśli tak to jakie? jaka średnica mocowania??
Jeśli ktoś chce odpisać coś w stylu : "a po co Ci to ?" to oszczędźcie sobie czasu..

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Użytkownikiem tego szkła nie jestem, ale myślę, że osłona przeciwsłoneczna się przydaj, chociażby dlatego, że chyba lepiej, aby obiektyw spadł na osłonę, a nie bezpośrednio uderzył o ziemię.

A z danych wyczytanych w necie ten obiektyw ma średnicę filtra 49mm, za niewielkie pieniądze można kupić osłonę na gwint w tym rozmiarze:)

JacobK
Początkujący

W żadnym wypadku nie planuję rzucać obiektywem :slight_smile:
Dzięki za odpowiedź :thumbsup:

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

JacobK napisał(a):

W żadnym wypadku nie planuję rzucać obiektywem :slight_smile:
Dzięki za odpowiedź :thumbsup:

Nikt nie planuje, ale warto się zabezpieczyć:D

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

kuraq napisał(a):

Nikt nie planuje, ale warto się zabezpieczyć:D

Przez 35 lat machania sprzętem nigdy mi się nie udało upuścić czy uderzyć ani aparatem ani obiektywem ale osłony się przydają bo nigdy nic nie wiadomo co się nam przydarzy

docentstopczyk
Początkujący

gwint M49... polecam gumową osłonę. mam taką. nie chroni przed upadkami, ale jest wygodna. zresztą to nie jest słoik który łatwo zbić :P

profile.country.PL.title
Tomek69N
Poszukiwacz

Osłona przeciwsłoneczna musi być dopasowana do ogniskowej, bo w przeciwnym wypadku może niedostatecznie osłaniać przed promieniami słońca lub wręcz przeciwnie ograniczać pole widzenia obiektywu. Zawsze lepiej ją mieć założoną niż jej nie posiadać wcale. Jeśli chodzi o uszkodzenia mechaniczne to można również założyć filtr neutralny UV (jak już kolega docent stopczyk zauważył - 49mm). Mnie zdarzyło się stuknąć nie raz obiektywami i niejednokrotnie filtr uratował przednią soczewkę.