anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lampa HVL-36AM i problem z zoom

profile.country.PL.title
asyriusz
Nowicjusz

Lampa HVL-36AM i problem z zoom

Witam
Mam problem z lampą HVL-36AM a mianowicie z zoom em
Powinno być tak że w auto zoom zmieniając ogniskową obiektywu powinna się zmieniać ogniskowa palnika naturalnie że skokowo (to jest 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm)
Ja mam obiektyw kitowy 18-55 więc mieszczę się w pewnym przedziale tej lampy a u mnie się ciągle świeci samo 24 mm i jak zejdę obiektywem do 18 mm zaczyna mrugać i to by sie zgadzało bo lampa sygnalizuje że zdjęcie może być niedoświetlone w rogach i należy użyć dyfuzor. ok.
ale jak wskocze obiektywem na 55 mm to lampa po wciśnięciu spustu migawki do połowy również powinna się przestawić i zapalić lampki 50 mm a tego nie robi. Ciągle świeci się 24 mm. Również jak ręcznie chcę zmienić na inną ogniskowość palnika to i naciskam Przycisk M. zoom to zapalają się lampki M.ZOOM i 24mm. no i oki niby prawidłowo tylko że jak wcisne kolejny raz M.ZOOM to powinno sie zmienić na większą wartość i kolejne wciśnięcie znowu na większa wartość to jest 24 mm - 28 mm - 35 mm - 50 mm - 85 mm - Auto Zoom i tak w koło. a u mnie wciskając przycisk M.Zoom zapala się M.ZOOM i 24mm i na dalsze wciśnięcia przycisku nie reaguje nie da się nawet przejść spowrotem na auto zoom po prostu nie reaguje. i teraz nie wiem czy robię coś źle czy lampa jest zrypana
Podczas włączania lampy słychać i widać jak przesuwa się palnik sądzę że to jakieś kalibrowanie czy coś Prosze o jakąś podpowiedź Troszke sie rozpisałem i może troszkę zamotałem ale chciałem żeby było jasne co i jak czekam ni info pozdrawiam.

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

z tego co wiem do żeby zoom tej lampy pracował poprawnie to obiektyw powinien posiadać oznaczenie D tak jak obiektyw 18-70 a obiektyw 18-55 takowego nie posiada więc nie przekazuje info do lampy o nastawionej ogniskowej

profile.country.pl_PL.title
mitech
Poszukiwacz

:c18
Nie śmiało powiem ,że w moim Metzu 54 który ma już ponad 10 lat zoom działa z każdym szkłem.
DT to raczej do ADI przydatne czyli do prawidłowego naświetlania kadru. Ale mogę się mylić :nauseated_face:

profile.country.PL.title
asyriusz
Nowicjusz

No to chyba mam walniętą lampe :x
Może ktoś miał taki przypadek i wie co zrobić lub co może ja robię żle????

Już po problemie.
Dla ludzi którzy mają lub będą mieć taki problem
Lampa prawdopodobnie była upuszczona lub uderzona niekoniecznie mocno. i regulacja palnika się zblokowała. podczas włączania lampy system lampy kalibruje zwierciadła palnika czyli zoom i w momencie kiedy napotka na opór wyłącza opcję zoom aby nie spalić silniczka zoomu i dlatego nie reagował na żadną zmianę. Wystarczy rozebrać lampę i podczas kalibracji zobaczyć w którym miejscu się zacina i ponownie włączając podczas kalibracji pomóc silniczkowi i po problemie. Czasami może pomóc również puknięcie w korpus lampy podczas kalibracji. Pozdrawiam i powodzenia

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

Z tego co ja kojarzę, to DT oznacza, że szkło jest niepełnoklatkowe.
Natomiast ADI nie ma nic wspólnego z zoom'em lampy.

Zoom lampy ustawia się w zależności od podania informacji przez koder w obiektywie.
A taki koder posiada każdy obiektyw z mocowaniem :c56

Nawet moja 35-70/4 Minolty i Flinta 70-210/4 przekazują odpowiednio ogniskową, dzięki czemu zoom lampy pracuje przy zmianie ogniskowej obiektywu.

No ale sprawa się wyjaśniła, a to najważniejsze :)

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

szogoon napisał(a):

Nawet moja 35-70/4 Minolty i Flinta 70-210/4 przekazują odpowiednio ogniskową, dzięki czemu zoom lampy pracuje przy zmianie ogniskowej obiektywu.

wszystko się zgadza tylko to są właśnie obiektywy pod które była robiona lampa minolty 3600 czyli późniejsza HVL 36
w miedzy czasie lampa zniknęła z obrotu i została zastąpiona modelem HVL 42 który inaczej dobiera moc
to samo tyczy się nowych obiektywów(18-55, 55-200 i innych)