Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem z lampą HVL-36AM a mianowicie z zoom em
Powinno być tak że w auto zoom zmieniając ogniskową obiektywu powinna się zmieniać ogniskowa palnika naturalnie że skokowo (to jest 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm)
Ja mam obiektyw kitowy 18-55 więc mieszczę się w pewnym przedziale tej lampy a u mnie się ciągle świeci samo 24 mm i jak zejdę obiektywem do 18 mm zaczyna mrugać i to by sie zgadzało bo lampa sygnalizuje że zdjęcie może być niedoświetlone w rogach i należy użyć dyfuzor. ok.
ale jak wskocze obiektywem na 55 mm to lampa po wciśnięciu spustu migawki do połowy również powinna się przestawić i zapalić lampki 50 mm a tego nie robi. Ciągle świeci się 24 mm. Również jak ręcznie chcę zmienić na inną ogniskowość palnika to i naciskam Przycisk M. zoom to zapalają się lampki M.ZOOM i 24mm. no i oki niby prawidłowo tylko że jak wcisne kolejny raz M.ZOOM to powinno sie zmienić na większą wartość i kolejne wciśnięcie znowu na większa wartość to jest 24 mm - 28 mm - 35 mm - 50 mm - 85 mm - Auto Zoom i tak w koło. a u mnie wciskając przycisk M.Zoom zapala się M.ZOOM i 24mm i na dalsze wciśnięcia przycisku nie reaguje nie da się nawet przejść spowrotem na auto zoom po prostu nie reaguje. i teraz nie wiem czy robię coś źle czy lampa jest zrypana
Podczas włączania lampy słychać i widać jak przesuwa się palnik sądzę że to jakieś kalibrowanie czy coś Prosze o jakąś podpowiedź Troszke sie rozpisałem i może troszkę zamotałem ale chciałem żeby było jasne co i jak czekam ni info pozdrawiam.
z tego co wiem do żeby zoom tej lampy pracował poprawnie to obiektyw powinien posiadać oznaczenie D tak jak obiektyw 18-70 a obiektyw 18-55 takowego nie posiada więc nie przekazuje info do lampy o nastawionej ogniskowej
Nie śmiało powiem ,że w moim Metzu 54 który ma już ponad 10 lat zoom działa z każdym szkłem.
DT to raczej do ADI przydatne czyli do prawidłowego naświetlania kadru. Ale mogę się mylić
No to chyba mam walniętą lampe
Może ktoś miał taki przypadek i wie co zrobić lub co może ja robię żle????
Już po problemie.
Dla ludzi którzy mają lub będą mieć taki problem
Lampa prawdopodobnie była upuszczona lub uderzona niekoniecznie mocno. i regulacja palnika się zblokowała. podczas włączania lampy system lampy kalibruje zwierciadła palnika czyli zoom i w momencie kiedy napotka na opór wyłącza opcję zoom aby nie spalić silniczka zoomu i dlatego nie reagował na żadną zmianę. Wystarczy rozebrać lampę i podczas kalibracji zobaczyć w którym miejscu się zacina i ponownie włączając podczas kalibracji pomóc silniczkowi i po problemie. Czasami może pomóc również puknięcie w korpus lampy podczas kalibracji. Pozdrawiam i powodzenia
Z tego co ja kojarzę, to DT oznacza, że szkło jest niepełnoklatkowe.
Natomiast ADI nie ma nic wspólnego z zoom'em lampy.
Zoom lampy ustawia się w zależności od podania informacji przez koder w obiektywie.
A taki koder posiada każdy obiektyw z mocowaniem
Nawet moja 35-70/4 Minolty i Flinta 70-210/4 przekazują odpowiednio ogniskową, dzięki czemu zoom lampy pracuje przy zmianie ogniskowej obiektywu.
No ale sprawa się wyjaśniła, a to najważniejsze
szogoon napisał(a):
Nawet moja 35-70/4 Minolty i Flinta 70-210/4 przekazują odpowiednio ogniskową, dzięki czemu zoom lampy pracuje przy zmianie ogniskowej obiektywu.