Podziel się wrażeniami!
Chciałem prosić o podpowiedź jak w temacie. Generalnie chodzi mi nie tyle o krótką wypowiedź "jasne że 100" bo czytałem testy obu i wiem, że najlepiej tak by było wybrać
W sumie to nawet się zdecydowałem na 100 mm, tyle że różnica w PLN jest taka, że zacząłem się ostatnio zastanawiać czy jednak nie lepiej poprzestać na 50 mm, a różnicę przeznaczyć na lampę błyskową (która też mnie czeka w najbliższej przyszłości
Dlatego prosiłbym w miarę możliwości o parę słów porównania, przede wszystkim jak chodzi o używanie obiektywu do fotografowania pszczółek, mrówek, biedronek i tym podobnych obiektów, które chodzą, latają i generalnie się ciągle kręcą. Jak dopytywałem w sklepie Sony to w takim przypadku 50-tka odległość ostrzenia ma bardzo małą, praktycznie na kilka centymentów od obiektywu, a 100-tka byłaby w takim przypadku dużo wygodniejsza. Jak to jest w praktyce?
Michal
MichalS napisał(a):
Jak dopytywałem w sklepie Sony to w takim przypadku 50-tka odległość ostrzenia ma bardzo małą, praktycznie na kilka centymentów od obiektywu, a 100-tka byłaby w takim przypadku dużo wygodniejsza. Jak to jest w praktyce?
Dobrze Ci powiedzieli w sklepie - przy 50mm obiektywach makro odległość od przedniej soczewki to jakoś... 1-4cm? zależy od obiektywu, ale w każdym wypadku: jest zbyt mała na robaczki. Robaczki najlepiej 150 makro a przynajmniej 100.
Jeśli planujesz fotografować zwierzęta w ruchu to kupowanie 50 mija się z celem.
jeżeli na apsc to raczej 50mm
wratislavian napisał(a):
jeżeli na apsc to raczej 50mm
Dzięki za odpowiedzi, mam już jasność Właśnie chodziło mi o to, jaka będzie przy 50-ce odległość obiektywu od tego, co ma być na zdjęciu, i kilka centymetrów to raczej trochę mało.
Mam A700, ale też mi się wydaje że wielkość matrycy nie ma znaczenia.
Pozdrawiam,
Michał
MichalS napisał(a):
Mam A700, ale też mi się wydaje że wielkość matrycy nie ma znaczenia.
Pozdrawiam,
Michał
Pieknie. Ale nie ma to znaczenia, jeśli chodzi o skalę odwzorowania obiektu na matrycy.
Amen
Tadeusz napisał(a):
Pieknie. Ale nie ma to znaczenia, jeśli chodzi o skalę odwzorowania obiektu na matrycy.
Amen
Nie chodzi o to, czy taki lub inny obiektyw jest klasycznym makro, albo czy 50-ką można osiągnąć 1:1 (bo oczywiście że można), ale znaczenie ma wygoda użytkowania obu obiektywów do tych celów, o których pisałem.