anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektywy manualne.

samsononline
Początkujący

Obiektywy manualne.

Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Alpha 350. To moja pierwsza lustrzanka więc proszę o wyrozumiałość jeśli moje pytanie wyda się banalne. Przejrzałem forum i nie natknołem się na wątek który by zaspokoił moją ciekawość i rozwiał moje wątpliwości.

Obecnie zastanawiam się nad zakupem dwóch obiektywów:
- Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF
- Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

Poczytałem recenzje i opinie użytkowników.

Kwestią która mnie nurtuje to sprawa "poziomu" manualności tych obiektywów. Wiem, że mają Focus manualny. Jestem pewien, że z poziomu obiektywu steruje się ostrością i przesłoną.

I teraz pytanie do osób które użytkowały któregoś z tych obiektywów. Czy te obiektywy pracują tylko w trybie M? Czy można pracować również w (moim ulubionym) trybie A, albo np. w trybie AUTO?

Zależy mi aby aparat sam dobierał czas migawki do warunków i ustawień przesłony. Tylko czy w przypadku tych manualnych obiektywów jest to możliwe? Staram się fotografować na obiektywie M42 zamontowanym na A350 za pomocą najprostszego adaptera. I nie będę ukrywał, że ilość udanych zdjęć na ilość prób jest dla mnie jak na razie w bardzo niekorzystnym stosunku :) Fish-eye chcę do sportowych zdjęć tak więc mogę nie mieć czasu na pełny manual.

Inaczej mówiąc czy obiektywy te komunikują się w jakiś sposób z korpusem?

Z góry dziękuję za informacje i rady.

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

nie wiem jak jest w przypadku 85 mm, ale 8 mm pracuje tylko w trybie M. inaczej aparat nie widzi obiektywu.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

z 85tką będzie tak samo.
Obiektywy te nie posiadają, żadnej elektroniki dlatego nie ma komunikacji między szkłem, a aparatem.

Jeśli masz czas ostrzyć manualnie to i na dobór parametrów znajdziesz ;)
Masz światłomierz w aparacie i do niego dostosowujesz parametry (uwzględniając korekcję wg własnego uznania)

Początkujący

Obiektywy z A350 będą pracowały tylko w trybie M. W przypadku 8/3.5 brak AF nie stanowi problemu, ze względu na ogromną głębię ostrości takiego obiektywu. Z brakiem automatycznego doboru czasu migawki może być większy problem przy dynamicznych ujęciach, ale z racji szerokiego kąta widzenia czas ten nie będzie zmieniał się zbyt gwałtownie.
Zupełnie inaczej sprawa ma się z 85/1.4. Bardzo mała głębia ostrości, wąski kąt - szybkie i dokładne ustawienie czasu i ostrości będzie trudne. Moim zdaniem takie szkło nadaje się wyłącznie do korpusu przeznaczonego do manualnego ostrzenia, a A350 takim z pewnością nie jest.
Skomunikować z korpusem można byłoby te obiektywy tylko przez doklejenie chipa (są do kupienia na Allegro), ale może nie być na to miejsca i skutkować utratą gwarancji na obiektyw.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

samsononline napisał(a):

Obecnie zastanawiam się nad zakupem dwóch obiektywów:
- Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF

nad tym obiektywem bym się poważnie zastanowił bo za prawie 1/3 ceny Samyanga masz co prawda kapkę ciemniejszy ale optycznie lepszy obiektyw Jupiter 9

samsononline
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

nad tym obiektywem bym się poważnie zastanowił bo za prawie 1/3 ceny Samyanga masz co prawda kapkę ciemniejszy ale optycznie lepszy obiektyw Jupiter 9

Już postanowione. Zakupuje coś na M42 jeśli chodzi o portretówkę.
Problem w tym, że wydaje mi się, że Jupiter 9 nie ma przełącznika Auto/Manual Focus (no chyba, że się mylę). Mój adapter alpha-M42 nie posiada bolca. Czyli strzelać będę mógł tylko na maksymalnej przesłonie .... dobrze kombinuję?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

samsononline napisał(a):

Mój adapter alpha-M42 nie posiada bolca.

chyba blokady bolca
wszystko zależy od wersji jupitera ale najczęściej jupiter bolca nie posiada za to posiada preselekcję przysłony (2 pierścienie)
a poza tym przejściówka z blokadą to podstawa i nie jest taka droga

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

samsononline napisał(a):

Problem w tym, że wydaje mi się, że Jupiter 9 nie ma przełącznika Auto/Manual Focus (no chyba, że się mylę)

:shock:
trudno, żeby szkło manualne miało taki przełącznik.
Wszystkie szkła na m42 są bez autofokusa.

SZFENDAK
Poszukiwacz

kris napisał(a):

trudno, żeby szkło manualne miało taki przełącznik.
Wszystkie szkła na m42 są bez autofokusa.

ale posiadają przełącznik blokujący bolec przysłony stąd na obiektywach manualnych napis AUTO

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

i wsio jasne :D
bo już się przeraziłem, że samsononline szuka AF w tych szkłach ;)