Podziel się wrażeniami!
Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Alpha 350. To moja pierwsza lustrzanka więc proszę o wyrozumiałość jeśli moje pytanie wyda się banalne. Przejrzałem forum i nie natknołem się na wątek który by zaspokoił moją ciekawość i rozwiał moje wątpliwości.
Obecnie zastanawiam się nad zakupem dwóch obiektywów:
- Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF
- Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye
Poczytałem recenzje i opinie użytkowników.
Kwestią która mnie nurtuje to sprawa "poziomu" manualności tych obiektywów. Wiem, że mają Focus manualny. Jestem pewien, że z poziomu obiektywu steruje się ostrością i przesłoną.
I teraz pytanie do osób które użytkowały któregoś z tych obiektywów. Czy te obiektywy pracują tylko w trybie M? Czy można pracować również w (moim ulubionym) trybie A, albo np. w trybie AUTO?
Zależy mi aby aparat sam dobierał czas migawki do warunków i ustawień przesłony. Tylko czy w przypadku tych manualnych obiektywów jest to możliwe? Staram się fotografować na obiektywie M42 zamontowanym na A350 za pomocą najprostszego adaptera. I nie będę ukrywał, że ilość udanych zdjęć na ilość prób jest dla mnie jak na razie w bardzo niekorzystnym stosunku Fish-eye chcę do sportowych zdjęć tak więc mogę nie mieć czasu na pełny manual.
Inaczej mówiąc czy obiektywy te komunikują się w jakiś sposób z korpusem?
Z góry dziękuję za informacje i rady.
kris napisał(a):
i wsio jasne
![]()
bo już się przeraziłem, że samsononline szuka AF w tych szkłach
Tadeusz napisał(a):
Albo szuka, albo po prostu pomylił fokus z przysłoną. (tu Auto i tam auto
)
albo tak jak by ford focus mial jezdzic sam
Tadeusz napisał(a):
kris napisał(a):
i wsio jasne
![]()
bo już się przeraziłem, że samsononline szuka AF w tych szkłach
Albo szuka, albo po prostu pomylił fokus z przysłoną. (tu Auto i tam auto)
Jak sie nigdy analoga nie używało (np. Zenita) to może być trudne do zrozumienia o co chodzi z tą przysłoną i dlaczego tak.
Z Jupiterem 9 nie ma problemu, bo on nie wystepuje w wersji z polautomatyczna przyslona, czyli z takim bolcem do przymykania przyslony. Ten na M42 ma tylko przyslone preselekcyjna, czyli 2 pierscienie o ktorych wspomnial Tadeusz. Przejsciowka moze byc wiec bez jakichkolwiek blokad itp.