Podziel się wrażeniami!
Witam,
Rozglądam się po forum, aby wpisać obiektywy jako ToDo na 2010r. do kupienia. Mam już kitajca 18-70.
Będę chciał robić zdjęcia portretów, przyrody, makro, reportaże.
Zastanawiam się nad takimi:
-krajobrazów - tutaj raczej kitajec na 18mm.
- przyroda, marko - Sony 55-200 DT vs. Sigma 70-300 APO. Poczytałem o Sigmie i trochę się do niej zgasiłem, że między 200 a 300 jest mała różnica, brak ostrości więc nie wiem czy potrzebuje tego zakresu więc dałem 55-200. Ogólnie chciałbym osiągnąć dobre zbliżenie i makro.
- portrety, reportaże - tutaj coś stałego. Wiem, że do krajobrazów coś szerokiego ale mi chyba bardziej zależy na jasności Zastanawiam się nad 50mm 1.4 SONY
Chciałbym poznać jeszcze opinie o czymś takim jak SAMYANG 8mm F3.5? Czy lepiej dozbierać do Soniaka?
benkowik napisał(a):
-krajobrazów - tutaj raczej kitajec na 18mm.
- przyroda, marko - Sony 55-200 DT vs. Sigma 70-300 APO. Poczytałem o Sigmie i trochę się do niej zgasiłem, że między 200 a 300 jest mała różnica, brak ostrości więc nie wiem czy potrzebuje tego zakresu więc dałem 55-200. Ogólnie chciałbym osiągnąć dobre zbliżenie i makro.
- portrety, reportaże - tutaj coś stałego. Wiem, że do krajobrazów coś szerokiego ale mi chyba bardziej zależy na jasnościZastanawiam się nad 50mm 1.4 SONY
Chciałbym poznać jeszcze opinie o czymś takim jak SAMYANG 8mm F3.5? Czy lepiej dozbierać do Soniaka?
Stałka to raczej Sony DT 50 mm f/1.8 SAM bo mi się podoba i na mój skromny budżet
Najbardziej mnie interesuje Sony 55-200 a Sigma 70-300 APO Macro....
Jak sama nazwa sigmy mówi ma makro. Na zdjęciach widziałem, że ma przełącznik na obiektywie, który "coś" tam zmienia wewnątrz (m.in. odległość ostrzeżenie AF). Czyli mając duży zakres ogniskowej bo aż 300 mógłbym robić makro. Niestety się naczytałem, że powyżej >250mm jakoś obrazu słabnie. Jak się ma 200mm na Sony? Jakieś mocno widoczne wady widać?
ta sigma nie jest pełnoprawnym obiektywem macro, jeśli tak mogę powiedzieć. jej odwzorowanie to tylko, albo aż 1:2. znacznie lepiej byłoby 1:1.
ten przełącznik zmienia minimalną odległość ostrzenia z 1,5 m do 0,95 m
Witaj,
Jeśli masz skromny budżet, to niestety trzeba pójść na kompromis. 55-200 jest chyba nieco lepsze optycznie od tej sigmy, ale... No właśnie. Jak zależy Ci na makrofotografii a nie masz na dodatkowy obiektyw np Sony 100/2,8 (lub ten sam Minolty), to jednak polecam tę Sigmę (sam jej używam). Tylko dobrze, żebyś miał możliwość wypróbowania kilku egzemplarzy, zrobienia paru zdjęć i porównania - a potem wybór najlepszego egzemplarza. Choć ja kupiłem przez internet i jestem zadowolony.
Drugim wyjściem jest zakupienie pierścieni pośrednich z przeniesieniem automatyki i wtedy możesz je zastosować do kita, tej 50-ki oraz do 55-200, wedle potrzeb.
Prawdopodobnie wybiorę oba rozwiązania. Co prawda dłużej będę zbierać no ale się mam nadzieje dozbieram
Jeszcze jedno pytanie. Czy do makro z pierścieniem pośrednim czy odwrotnego mocowania mogę dać obiektyw stały z MF? Podejrzewam, że bardzo trudno będzie ustawić ostrość ale czy coś po za tym?
No niestety cena Sony 100mm przerasta mnie, szczególnie, że nie mam praktycznie żadnych dochodów
benkowik napisał(a):
Czy do makro z pierścieniem pośrednim czy odwrotnego mocowania mogę dać obiektyw stały z MF? Podejrzewam, że bardzo trudno będzie ustawić ostrość ale czy coś po za tym?
Dziękuje bardzo Panu za pomoc