anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Proszę o pomoc w wyborze

aska00000
Początkujący

Proszę o pomoc w wyborze

Witam ponieważ przymierzam się do zakupienia obiektywu macro potrzebuje "waszej" porady otóż biorę pod uwagę dwa obiektywy niżej wymienione i nie wiem czy różnica w cenie jest proporcjonalna do różnicy w jakości (bo różnica jest widoczna ale nie wiem czy przekłada do się na złotówki)
Proszę o wasze opinię.

Sony 50 mm f/2.8 Macro
Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
Arturro10
Użytkownik

Witam

Sony 50mm: http://www.swiatobrazu.pl/test_sony_50mm_f28_macro.html

Sigma 50mm: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2052

A jak jest w rzeczywistości nie wiem ;)
może znajdzie się ktoś kto pomoże :thumbsup:

Powodzenia

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Oba słoje bardzo miłe. Jeżeli jednak będziesz chciała fotografować wszelkiej maści żyjątka, to przyda się jednak dłuższa ogniskowa, która odsunie Cię od żyjątek tak, aby te nie uciekały...

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Deviant napisał(a):

Oba słoje bardzo miłe. Jeżeli jednak będziesz chciała fotografować wszelkiej maści żyjątka, to przyda się jednak dłuższa ogniskowa, która odsunie Cię od żyjątek tak, aby te nie uciekały...

Czyli, np. obiektyw 100/2,8 (Sony lub Minolta), lub tamronowski 90/2,8 ale on ma dość małą odległość minimalną - jego zaleta, to cena.

------------------------------
fotoamator
aska00000
Początkujący

dlatego myślałam o dokupieniu pierścieni pośrednich (ewentualnie).
może się to sprawdzić czy lepiej od razu dłuższe szkło ??

aska00000
Początkujący

hmmm....
teraz że się tak wyrażę "zabiliście mi klina" poczytałam trochę na forach i wydaje mnie się że godny uwagi jest ten tamronik.
wiec teraz naprawdę potrzebuje waszej pomocy :)

Dziękuje za zainteresowanie tematem

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

najlepiej jak pójdziesz do sklepu i przetestujesz sobie oba.
co do obiektywu Sony to w każdym Centrum Sony możesz go przetestować do woli.
jak ci się uda podpiąć tamrona to w domu na spokojnie porównasz sobie fotki.
będziesz też wiedzieć z którym ci się lepiej pracowało.

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

aska00000 napisał(a):

hmmm....
teraz że się tak wyrażę "zabiliście mi klina" poczytałam trochę na forach i wydaje mnie się że godny uwagi jest ten tamronik.
wiec teraz naprawdę potrzebuje waszej pomocy :)

Dziękuje za zainteresowanie tematem

No więc moje zdanie jest takie.
Musisz określić co chcesz fotografować i w jakiej skali. Jeżeli przedmioty to odległość robocza nie musi być specjalnie duża bo przedmioty się nie wystraszą i nie uciekną. Odległość ta powinna być na tyle duża aby obiektyw nie rzucał cienia i aby było możliwe odpowiednie oświetlenie przedmiotu (dlatego wszelakie "makro od 1 cm" nie mają sensu, są sztuką dla sztuki i chwytem marketingowym). Jeżeli Twoje obiekty mają być żywe to oprócz powyższych problemów z oświetleniem dochodzą jeszcze problemy z podejściem do obiektów tak aby one nie dały nogi (choć jeden ze znanych mi fotografów makro - Marek Wyszomirski pokazuje, że można fotografować z naprawdę małych odległości różne żyjątka). No ale my to nie Marek więc na początek polecam obiektyw z większą odległością roboczą (właśnie tak jak koledzy wspomnieli Sony lub Minolta Macro 100/2,8, Tamron 90/2,8, Sigma 105/2,8 lub wersja naprawdę niskobudżetowa to Vivitar/Cosina/Exakta/Voightlander 100/3,5 Macro. Napiszę o tym ostatnim. Ma skalę odwzorowania 1:2 ale z dedykowaną soczewką osiąga 1:1. Jest słaby jeżeli chodzi o wykonanie mechaniczne ale optycznie nie jest taki zły. Możesz zastosować też coś dłuższego np. Tamron 180/3,5; Sigma 180/3,5. Możesz też zastanowić się nad Sigmą 70-300/3,5-5,6 APO Macro. Skala odwzorowania 1:2 ale są do niej soczewki (niestety, trudno dostępne i nie wiem jak z jakością).
O pierścieniach dopiszę później, teraz muszę iść , wzywa mnie Junior.
Pozdrawiam

No więc jest już później i dopisuję jedno zdanie o pierścieniach.
Zastosowanie pierścieni pośrednich ma na celu zwiększenie skali odwzorowania a nie zmianę odległości ostrzenia (a takie wrażenie odniosłem po Twojej odpowiedzi do kolegów zwracających uwagę na odległość roboczą w obiektywach 50 mm macro). Należy pamiętać również, że zastosowanie pierścieni pośrednich praktycznie nie wpływa na właściwości optyczne obiektywu natomiast spada jasność takiego zestawu.

Gentelmen_mh-----
Początkujący

a więc się podepnę pod ten temat:

mam zamiar kupić obiektyw do swojej A300

chcę aby był o dosyć szerokim zakresie ogniskowej

wybrałem 3 opcje:

SONY

http://www.ceneo.pl/285617

SIGMA

http://www.ceneo.pl/2290390

TAMRON

http://www.ceneo.pl/593363

wszystkie 3 mają takie same lub bardzo zbliżone do siebie parametry

zależy mi przedewszystkim na szybkiej i możliwie jak najcichszej pracy autofokusa...

Pozdrawiam!

profile.country.pl_PL.title
dejmien
Nowicjusz

Gentelmen_mh , takich tematów na forum była masa... :c49 to nic trudnego...