Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie. Obserwowałem na aukcji używaną Sigmę 28-105 f2,8-4. Niestety troche za długo się zastanawiałem no i przepadła. Chodzi mi o jakies szkło które będzie alternatywą dla kita. Myslę o portrecie i czasami pejzaż. Dlatego taka długosc by mi odpowiadała. Czy ktos moze sie wypowiedziec na temat tego szkiełka a ewentualnie jakies podobne w parametrach i cenie. Z góry dzięki i dobrego swiatła życzę.
Troche się teraz pogubiłem Kris. Czy to nie długim obiektywem robisz popiersia? Przecież jest bardziej wąsko. Ja nastawiam się bardziej na portrety całych osób w ciekawych sceneriach, dlatego myslałem o krótszej stałce. Pewnie się mylę.
portrety robię każdą stałką z mojej stopki
i z reguły wstawiam fotki do albumu z EXIFami
a co do moich słów (50tka=popiersie) to chodziło mi bardziej o to by nie podchodzić bliżej jak do kadru popiersie wzwyż, więc cała sylwetka (jeśli tylko starczy Ci miejsca) jest jak znalazł
Ok. Teraz rozumiem. A co z jakoscią tej Sonówki? Na Optyczne.pl opinie są raczej słabe, tutaj troche lepsze. Cena jest fajna, ale może w tym przedziale lepiej kupić cos innego, nie koniecznie nowego. Co byscie poradzili? Wiem że Sony 50 1,4 jest niezłe ale różnica w cenie to ponad 100%. Zważywszy że w tym roku zmieniam stan cywilny muszę rozważnie wydawać kaskę. Pozdrawiam
moim zdaniem przy zastosowaniu amatorskim nie warto dopłacać do 1.4
ja mam 1.4 bo moja szklarnia musi być FF i dla mnie nie było problemem dopłacić do 1.4 - nie mniej jednak kiedyś miałem minoltę 1.7
Cylin napisał(a):
Na Optyczne.pl opinie są raczej słabe, tutaj troche lepsze.
W takim razie chyba poczekam na jakąs ofertę na Minoltę 50 1,7. Jesli się nie trafi to wezmę soniaka. Dzięki wszystkim.
Jeśli chcesz zobaczyć co się da zrobić SAL16-105 to zapraszam do mojej galerii. Tam 99% zdjęć pochodzi z tego szkła. Nie narzekam.
Cylin napisał(a):
W takim razie chyba poczekam na jakąs ofertę na Minoltę 50 1,7. Jesli się nie trafi to wezmę soniaka.
No w najbliższym czasie nie planuje zmiany korpusu. Dzięki Lajam za tą uwagę. Myslę że wiem już wszystko. Decyzja w miarę prosta. Pozdrawiam i myslę że można zakończyć wątek.