Podziel się wrażeniami!
Czy moglibyście mi polecić jakiś dobry obiektyw do zdj portretowych tzn całości (sylwetki) tylko nie za drogi nie musi być odrazu taki z 'górnej półki' jestem amatorką;)
mam tamrona 90 2.8 ale o ile dobrze wiem ciężko będzie zrobić takie zdjęcie trzeba odejść około 15 m o ile wiem, chyba ze jest jakiś inny sposób ?
Style napisał(a):
trzeba pamiętać ze będzie wtedy małe GO
Właśnie się zastanawiałem jak to napisać i chyba źle wybrałem
Małą GO nie koniecznie można uzyskać stosując jasne obiektywy można pójść w inną stronę.
Rafhart napisał(a):
Małą GO nie koniecznie można uzyskać stosując jasne obiektywy można pójść w inną stronę.
GO zależy także od odległości w jakiej jesteśmy od fotografowanego przedmiotu/osoby.
Najmniejszą GO uzyskamy będą w minimalnej odległości od fotografowanego przedmiotu/osoby przy jednoczesnym korzystaniu z maksymalnego otworu względnego.
Jeżeli cała sylwetka osoby ma się zmieścić w kadrze i zależy nam na małej GO wtedy zapewne przyda się coś jak Sony 35 f/1.4 albo inny tego typu jasny 'słoik'.
Deviant napisał(a):
Najmniejszą GO uzyskamy będą w minimalnej odległości od fotografowanego przedmiotu/osoby przy jednoczesnym korzystaniu z maksymalnego otworu względnego.
Deviant napisał(a):
Jeżeli cała sylwetka osoby ma się zmieścić w kadrze i zależy nam na małej GO wtedy zapewne przyda się coś jak Sony 35 f/1.4 albo inny tego typu jasny 'słoik'.
Szczupic napisał(a):
Rafhart napisał(a):
Ale to chyba jedynie programowo :smileytwisted:
Rafhart, ale to jest cały czas to samo - duża przysłona, długa ogniskowa, mała odległość od modela - to stanowi o małej GO. Ale pamiętaj, że istnieje jeszcze perspektywa. Wprawdzie obiektywem 50mm i f/2 z odległości 1,5m uzyskasz podobną GO co obiektywem 300mm i f/5,6 z powiedzmy 4-5m, ale perspektywa i wzajemny układ elementów na zdjęciu będzie już inny (powyższe dane są przykładowe, nie tabelaryczne).
Mimi wszystko zasada uzyskiwania potrzebnej GO jest cały czas ta sama - nie są to "inne sposoby".