anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Akcesoria tylko na papierze

profile.country.PL.title
Delu-----
Poszukiwacz

Akcesoria tylko na papierze

Czy może jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi dlaczego SONY część swoich akcesoriów ma tylko na papierze :question: i nie tylko. Dam przykłady którymi jestem zainteresowany:

PCK-LH6AM
SH-L2AM
STP-HS1AM
LCS-LC1AM
ALC-SH108

12 ODPOW. 12
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

To tylko czubek góry lodowej akcesoriów, które istnieją tylko na papierze ewentualnie na stronie sony.pl :c9 Jeżeli Cię to pocieszy to identyczna sytuacja jest z akcesoriami do Vaio, do Cybershotów, itd. :c9

Może jak więcej osób zacznie się dopominać o różne akcesoria na forum to trafi ta wiadomość do osób odpowiedzialnych za ten stan rzeczy. :D

profile.country.pl_PL.title
alcazarc
Początkujący

PCK-LH6AM - zapomnij , szkoda kasy , a drobny pyłek lub nie daj boże piasek pod tym porysuje na amen szybę aparatu.

SH-L2AM - to jest a raczej miało być do nowych modeli - ale tego niema bo komu to potrzebne :)

STP-HS1AM - drogo oj drogo , zamiennik na allegro lepszy , tańszy , wygodniejszy

LCS-LC1AM - mocny gadżet :)

ALC-SH108 - co to jest :) do czego to służy - chroni obiektyw przez bocznym wiatrem :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alcazar napisał(a):

ALC-SH108 - co to jest :) do czego to służy - chroni obiektyw przez bocznym wiatrem :)

Może nie wiesz, ale jest to osłona przeciwsłoneczna. Chroni obiektyw przed promieniami padającymi na przednią soczewkę pod dużym kątem i powodującymi niepożądane odblaski i spadek kontrastu. Szkoda, że nie ma tego w zestawie z obiektywem, jak było dotychczas (SAL1870). Wielkość osłony jest dostosowana do najkrótszej ogniskowej, a kształt jest wymuszony przez brak IF-a.
A jeśli przypadkiem wiedziałeś do czego to służy, tylko próbowałeś się wyzłośliwiać, to w jakim celu?

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Tadeusz napisał(a):

Może nie wiesz, ale jest to osłona przeciwsłoneczna.

Tadziu, ale to taka raczej atrapa jest niż faktyczna osłona przeciwsłoneczna. ;)

alcazarc
Początkujący

no Tadzio to chyba wie ze to atrapa? :)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Alcazar napisał(a):

no Tadzio to chyba wie ze to atrapa? :)

A z czego to wnosicie?
Czy waszym zdaniem na kita (18mm) powinna być np. taka osłona:http://img.nokaut.pl/p/8d/ff/8dffe74ce447854dd7638baaf41a5d07130x130.jpgMyślę, że ta "atrapa" jest zaprojektowana tak, żeby nie winietować przy 18mm, a równocześnie, żeby jednak osłonić ile się da, od bocznego światła. SAL1855 niestety "kręci mordką" i nie da się zrobić "profi-tulipana", jak chociażby przy 16-105 - a wytnij z tego tulipana wszystko co wystaje poza najniższy punkt - dostaniesz taką samą "atrapę".
Wg moich doświadczeń te "atrapy" spełniają swoje zadanie w stopniu odpowiednim do możliwości konstrukcyjnych.

fotoamator
mitech
Poszukiwacz

:c18
Mam taką atrapę z MAF 28-70/2,8G. I nawet nie chce mi się tego zakręcać.
Jak trzeba przysłonić pod światło to przysłaniam ręką i jest miodzio :c34

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

mitech napisał(a):

Też tak robię, ale jak światło jest z góry :)

fotoamator
mitech
Poszukiwacz

A jak robiłem tym szkłem fotki na APS-C to zakładałem osłonę od MAF 85/1,4 G :nauseated_face:

Tadeusz napisał(a):

mitech napisał(a):

Też tak robię, ale jak światło jest z góry :)

Bo to stary dobry sposób Siuksów :smileymrgreen: