anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

co sadzicie o kupnie naprawianego obiektywu

robert3029
Początkujący

co sadzicie o kupnie naprawianego obiektywu

Witam mam okazje kupic obiektyw sigmy model Dg MACRO 70 - 300 mm ale byl naprawiany a dokładniej byłwymieniony pierscień odległości tak wpisane jesty w karcie serwisowej...koleś chce za niego 400 zl ...prosze o rade czy warto kupic czy dolozyc troche wiecej i kupic uzywke ale nienaprawianą....

4 ODPOW. 4
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Wybacz, że nie odpowiem na Twoje pytanie ale zadam własne - jaką masz pewność, że ta inna używka nie była naprawiana, tylko jej właściciel Cię o tym nie informuje? Tutaj przynajmniej gość stawia sprawę uczciwie. Jak jest paragon na naprawę to jest też i na nią jakaś gwarancji - chyba 6miesięcy. Jeśli masz możliwość sprawdzenia sprzętu na miejscu i wszystko jest ok to brać, jak coś budzi obiekcje odpuścić.

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Moim zdaniem jeśli naprawa była wykonana w autoryzowanym serwisie i jest wbita w karte to nie ma, czy m się martwić.
Od siebie jeszcze dodam, ze większość tych obiektywów ma za sobą wymaiane zębatek AF, bo się zrywają.

Creatoor
Początkujący

Każdy ma prawo robić ze swoimi pieniędzmi co chce i ma prawo kupować różne dziwne rzeczy. Ja jednak nie zdecydowałbym się na taki manewr. Jak coś się już zaczęło psuć to jest wielkie prawdopodobieństwo, że psuć się będzie dalej.

kuraq napisał(a):

Od siebie jeszcze dodam, ze większość tych obiektywów ma za sobą wymaiane zębatek AF, bo się zrywają.

Nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz. Ja mam do czynienia ze szkłami Sigmy od jakiś 4 lat. W firmie jest ich około 54 sztuk. Są intensywnie używane i jeszcze ani jedno nie miało takiego zabiegu. Nie wiem co masz na myśli pisząc 'większość'. Podaj źródło danych.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Wada o której napisano w pierwszym poście dotyczy modeli 17-70 oraz 70-300 i to pewnie nie wszystkich.
Niestety moja sigma 17-70 także okazała się być wyprodukowana ze słabszym mechanizmem sprzęgła i po kilku miesiącach użytkowania zwyczajnie mechanizm uległ awarii. Obiektyw został naprawiony w autoryzowanym serwisie sigmy (gwarancja) i od tego czasu nie ma z nim problemów.
Więcej o tej usterce można przeczytać na KKM.
Wniosek jaki można wysnuć po dość długiej lekturze jest taki; że naprawione egzemplarze nie ulegają więcej awarii. Egzemplarze używane, których okres gwarancyjny minął a wada w tym czasie nie wystąpiła - są wolne od wadliwych mechanizmów docisku sprzęgła.