anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

katia20
Początkujący

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

witam.mam takie pytanie.mam aparat sony alfa 330 z obiektywem kitowym i chcialam zapytac czy mozna go za pomoca jakiś pierscieni czy konwenterow rozbudowac tak aby mozna bylo robic wieksze przyblizenia obiektywow z dalszej odleglosci? np. ptaki na drzewach czy ujecia spotrowe.

45 ODPOW. 45
profile.country.PL.title
Strix-----
Poszukiwacz

Witam. Niestety zabawa w zdjęcia , szarpie po kieszeni, zostaje tylko komis albo jakaś aukcja. Musisz się nastawić na wydatek, no chyba, że fartem coś dostaniesz taniej.
Pierścienie , to statyczne sceny - makro. Zoomy to od jakiś 600zł - to i tak tanio. ;). No chyba, że jasna stałka sony 50/1,8, np. do fotografii dzieci jest dobra - ale to też 550zł. Pozdrawiam.

Cylin-----
Początkujący

Witam. Przy okazji tematu; polecicie cos do makro na systemie M42? Pozdrawiam

przemopzm
Początkujący

Cylin napisał(a):

Witam. Przy okazji tematu; polecicie cos do makro na systemie M42? Pozdrawiam

Industar 61Ł/Z lub Wołna 9 lub Industar 50-2 lub po prostu Helios 44M-4 :) Wykorzytsałem też raz Jupitera 37A :) no i oczywiście pierścienie do tego :)

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

przemopzm napisał(a):

lub po prostu Helios 44M-4 :)

Ten Helios 44M-4 nie jest stricte do macro :c20 Jak nie podepniesz pierścieni pośrednich to nie jest to - jak dla mnie :smileyrolleyes:
Jest dobry do portretów.

Pozdrawia Starosta :grin:
Cylin-----
Początkujący

Własnie kupiłem Heliosa 44m-4. Przyjdzie za kilka dni. Ten obiektyw posiada pierscień przysłony? Jak się operuje takim zestawem? Na obiektywie i w korpusie ma być ustawiona ta sama wartosc?

profile.country.en_GB.title
Michal.
Poszukiwacz

W korpusie nie ustawisz przysłony (tak więc tylko na obiektywie ustawiasz przysłone), pamiętaj że Twoja puszka ze szkłami manualnymi pracuje tylko w trybie M ;)

Cylin-----
Początkujący

Tak, to z trybem M to już wyczytałem, ale nawet w trybie M ustawia się przesłonę więc na jakiej wartosci należy zostawić?

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Cylin napisał(a):

Tak, to z trybem M to już wyczytałem, ale nawet w trybie M ustawia się przesłonę więc na jakiej wartosci należy zostawić?

To nie ma znaczenia, ponieważ ten mechanizm przysłony działa tylko z obiektywami systemowymi.
W trybie M ustaw sobie pokrętło do zmiany czasu. To Ci się bardziej przyda :smileythumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
Cylin-----
Początkujący

Ok teraz już kumam. Przemopzm, Starosta, Michał dzięki za pomoc.

przemopzm
Początkujący

Starosta napisał(a):

przemopzm napisał(a):

lub po prostu Helios 44M-4 :)

Ten Helios 44M-4 nie jest stricte do macro :c20 Jak nie podepniesz pierścieni pośrednich to nie jest to - jak dla mnie :rolling_eyes:
Jest dobry do portretów.

Chyba nie zauważyłeś, że jasno napisałem o pierścieniach :c20