anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

katia20
Początkujący

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

witam.mam takie pytanie.mam aparat sony alfa 330 z obiektywem kitowym i chcialam zapytac czy mozna go za pomoca jakiś pierscieni czy konwenterow rozbudowac tak aby mozna bylo robic wieksze przyblizenia obiektywow z dalszej odleglosci? np. ptaki na drzewach czy ujecia spotrowe.

45 ODPOW. 45
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jedynym sensownym rozwiązaniem na zwiększenie ogniskowej jest kupno odpowiedniego obiektywu. Tu polecam 55-200 lub 70-300 :thumbsup:

Początkujący

a troche mniej sensowny i tanszy?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

zakup przejściówki m42 i (manualnego) obiektywu z bagnetem m42

ja wiem, że szukasz jakiegoś taniego i magicznego sposobu, który zwiększy Ci ogniskową.
Stosuje się w niektórych obiektywach telekonwertery (np. x1,4 / x2), ale coś za coś (zmniejsza się jasność obiektywu, AF jest wolniejszy, jakość obrazu się pogarsza) i firmowe współpracują z wybranymi (tele)obiektywami (np. z Sony 300 2.8 lub 70-200 2.8).
Nie wiem jak współpraca niefirmowych konwerterów (np. kenko) z obiektywem z silnikiem SAM/SSM. Nie mniej jednak w przypadku takiego obiektywu to zbędne koszta. Polecam po prostu dłużej poczekać (odkładać) kasę i kupić raz, a dobrze :thumbsup:

Początkujący

Miałem możliwość eksperymentować z różnymi 'niefirmowymi' i firmowymi konwerterami do których podpinałem różne szkła, Sony i innej maści. Efekt eksperymentów jest taki, że stosując niefirmowe konwertery jakość pracy spadała na łeb na szyję, AF był możliwy bardzo rzadko i to tylko przy bardzo, bardzo, bardzo... dobrym oświetleniu. Ostrzenie ręczne powodowało, że zrezygnowałem na dobre z zamienników. Jeśli chodzi o konwerter Sony (eksperymentowałem z 2x) to efekt jest taki, że stosowanie go do szkieł innych niż jak napisał kris, zaawansowanych tele mija się z celem i pozostaje zabawa w manualne ostrzenie.
Postanowiłem więc całkowicie zarzucić zabawę z konwerterami. Jeśli powrócę do tematu to tylko wtedy gdy będę posiadaczem szkła 70-200 2,8 bo wtedy tylko to ma sens.

katia20
Początkujący

no a pierscienie na czymone dokladnie polegaja.da sie zrobic zdjecie ptaszka siedzacego wysoko na galezi?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kasiunia napisał(a):

no a pierscienie na czymone dokladnie polegaja.da sie zrobic zdjecie ptaszka siedzacego wysoko na galezi?

http://klubkm.pl/forum/images/smilies/no.gif

Pierścienie znajdują zastosowanie wyłącznie w makrofotografii.
Ich zadaniem jest zwiększenie odległości między matrycą a obiektywem - pozwala to uzyskać większą skalę odwzorowania.

Użycie pierścieni praktycznie wyklucza możliwość ostrzenia na dalsze odległości, stąd do ptaków to się ZUPEŁNIE nie nadaje. ;)

katia20
Początkujący

ok dziekuje

wratislavian
Początkujący

kasiunia zobacz taki obiektyw albo
taki albo taki
albo ogólnie któryś z tych:
http://infobot.pl/r/1Di3

wratislavian
Początkujący

obiektywy z posta powyżej są na starożytne mocowanie m42. żeby je podpiąć do swojej alphy musisz mieć coś takiego adapter
możesz też zakupić coś w takiego:telekonwerter x2

i teraz o co chodzi. kupujesz najpierw adapter. nakręcasz go na kupiony obiektyw i możesz go już swobodnie podpinać do swojego aparatu. problem w tym, że będziesz musiała ostrzyć manualnie czyli pierścieniem. przysłonę będziesz ustawiać również pierścieniem na obiektywie, a czas z poziomu aparatu. po zakupieniu telekonwertera x2 będziesz mogła robić zdjęcie ptaszkom na księżycu. jakość zdjęć będzie proporcjonalna do ceny jaką na wszystko wydasz, ale będzie raczej dobra. powiedz nam ile chcesz pieniędzy przeznaczyć na ten zestaw na ptaszki:> zestaw powyżej pozwoli Ci przybliżyć obiekt niecałe 8 razy bardziej niż możesz tego dokonać obiektywem kitowym. będziesz mogła robić zdjęcia sarenek i innych zwierzątków, ale raczej w spoczynku. manualne wyostrzenie chwilę zajmuję, ale takie zdjęcie daje sporo satysfakcji:)

coś jest niejasne? 😜