anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

katia20
Początkujący

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

witam.mam takie pytanie.mam aparat sony alfa 330 z obiektywem kitowym i chcialam zapytac czy mozna go za pomoca jakiś pierscieni czy konwenterow rozbudowac tak aby mozna bylo robic wieksze przyblizenia obiektywow z dalszej odleglosci? np. ptaki na drzewach czy ujecia spotrowe.

45 ODPOW. 45
wratislavian
Początkujący

Lajam napisał(a):

Aktualnie mam w posiadaniu telekonwertery Kenko x1,5 i x2. O ile ten x1,5 jeszcze jest do zaakceptowania to po zapięciu TCx2 jakość spada tak dramatycznie, że konieczne jest przymykanie obiektywu do f/11-f/16, żeby można było uznać zdjęcie za w miarę ostre (choć to już naciągane stwierdzenie).

no to świetnie. już wiesz co możesz zrobić z tym konwerterem. jestem pewien, że kasiunia się z niego ucieszy a Tobie nie będzie już ciążył w torbie!
:)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

jestem pewien, że kasiunia się z niego ucieszy a Tobie nie będzie już ciążył w torbie!:)

Rozumiem, że zasponsorujesz jej ten telekonwerter? http://klubkm.pl/forum/images/smilies/tongue1.gif

wratislavian
Początkujący

niestety. zarabiam marnie:)

kasiunia fotografia niestety nie jest tanim hobby, ale pięknym. jak masz blisko do wrocławia to mogę pokazać Ci obiektyw 55-200. jak jesteś z wrocławia czy okolic to chętnie Ci go pożyczę. będziesz wiedziała czy warto na niego zbiera, a ceny wahają się w granicach 600zł. nic tańszego i bardziej odpowiadającego Twoim potrzebą nie przychodzi mi na myśl.

katia20
Początkujący

no niestety jestem z lublina wiec do wroclawia mam kawalek.nic to zaczelam zbierac pieniazki czekam na super okazje i chyba skupie sie na obiektywie i tyle tylko jakbyscie mogli mi jakies modele polecic z tych starszych modeli i z rych troche nowszych.

wratislavian
Początkujący

z tanich zoomów mogę polecić

70-210 f/4 kawał szkła i metalu. optycznie dobra no i stałą przysłona. dla Ciebie wadą może być spora waga. cena około 700zł

55-200 f/4-5,6
na dłuższym końcu nieco ciemniejszy niż obiektyw powyżej. lekki i plastikowy. dobra jakość obrazu. no i szerszy na początku. cena około 500zł
a tego możesz licytować:
http://www.allegro.pl/item917042190_sony_55_200.html
3 godziny do końca a dopiero 255zł

w tym przedziale cenowym oba polecam. we wnętrzach mogą być nieco ciemne, ale mają na tyle sporą ogniskową, że są raczej do zastosowań plenerowych.

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

wratislavian napisał(a):

70-210 f/4 kawał szkła i metalu. optycznie dobra no i stałą przysłona. dla Ciebie wadą może być spora waga. cena około 700zł

zapomniałeś dodać, że to nie Sony ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

szogoon napisał(a):

wratislavian napisał(a):

zapomniałeś dodać, że to nie Sony ;)

A to jakiś problem? 20 lat temu Sony jeszcze nie produkowało obiektywów z bagnetem A. A to, wyjątkowo dobre ze starych szkieł.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

źle zostałem odebrany :)
nie chodziło mi o to, że to złe szkło - sam je posiadam :c34

chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie została podana marka obiektywu - co może być mylące dla początkujących :)

wratislavian
Początkujący

rzeczywiście, obiektyw o którym wspomniałem to minolta.
na allegro znajdziesz go w obiektywach z autofocusem pod bagnet sony/minolta

katia20
Początkujący

dziekuje za podpowiedzi jutro wybieram sie na miasto trasa komisow fotograficznych zobacze co moge zdobyc na miejscu.wiec wszelkie wskazowki zdjecia propozycje mile widziane.