anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

katia20
Początkujący

czy mozna jakoś rozbudowac obiektyw kitowy?

witam.mam takie pytanie.mam aparat sony alfa 330 z obiektywem kitowym i chcialam zapytac czy mozna go za pomoca jakiś pierscieni czy konwenterow rozbudowac tak aby mozna bylo robic wieksze przyblizenia obiektywow z dalszej odleglosci? np. ptaki na drzewach czy ujecia spotrowe.

45 ODPOW. 45
Cylin-----
Początkujący

A jeszcze jedno pytanko. Spotkał się ktos z Was z pierscieniem odwrotnego mocowania do heliosa? I jak w ogóle taki system się sprawuje?

przemopzm
Początkujący

Słyszałem i jedna osoba u nas korzysta z tego rozwiązania ale w rękach nie miałem i trudno mi się wypowiadać :)

wratislavian
Początkujący

Cylin napisał(a):

A jeszcze jedno pytanko. Spotkał się ktos z Was z pierscieniem odwrotnego mocowania do heliosa? I jak w ogóle taki system się sprawuje?

ja tylko przytrzymywałem ręką helosa odwrotnie do obiektywu 55-200 powiększenie
wychodziło coś koło 4:1. ostrość od 0,5cm do 0,6cm 😜 na forum chyba swego czasu wstawiałem sample. są pewnie w luźnych rozmowach, albo ABC

Cylin-----
Początkujący

A tak ogólnie jest ktos w stanie powiedzieć czy lepsze zdjęcia pod wzgl. technicznym wychodzą z zestawu 2 obiektywy + pierscień odwr. moc. czy obiektyw z pierscieniami posrednimi? Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Cylin napisał(a):

A tak ogólnie jest ktos w stanie powiedzieć czy lepsze zdjęcia pod wzgl. technicznym wychodzą z zestawu 2 obiektywy + pierscień odwr. moc. czy obiektyw z pierscieniami posrednimi? Pozdrawiam

nie potrzebuję robić porównania by wysnuć stosowne wnioski: zdecydowanie lepszym jakościowo rozwiązaniem są pierścienie pośrednie.
Zawsze dodatkowy element optyczny wpływa na jakość zdjęcia - czasami w mniejszym, czasami w większy stopniu.

Początkujący

Dzięki Kris. Nie ukrywam że miałem cichą nadzieję na taką odpowiedź :thumbsup: . Za kilka dni zacznie się nauka manualnego ostrzenia. Pozdrawiam :c22