anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy warto kupić ?

profile.country.pl_PL.title
arkan2
Początkujący

Czy warto kupić ?

Witam !
Mam dylemat czy warto kupić obiektyw Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM ?
Chciałbym traktować go jako tzw. spacerzooma , czy ktoś mógłby mi coś o nim powiedzieć ( może ktoś posiada ) jak się sprawuje ?
Jak będzie wyglądała jego współpraca ze stabilizacją ? ( mam A300 )
Z góry dziękuję za odpowiedzi

21 ODPOW. 21
kuraq.
Poszukiwacz

Jak dla mnie kupno obiektywu z takim zakresem ogniskowych nie ma sensu, bo wątpie, zebyć coś z szerokim kątem mogło byc też dobrym tele.
Po drugie jest b. ciemny na długim końcu.
Stabilizacja w działaniu powinna być tylko jedna, możesz używać obu, ale będą się gryźć ze sobą.
Moim zdaniem lepiej kupić tandem 18-55+ 55-200.

Creatoor
Początkujący

Jeśli szukasz wersji spacerowej to polecam Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC. Masz w kieszeni tysiąc złotych a naprawdę będziesz zadowolony. W sumie kuraq ma rację ale szukając szkła na spacerki raczej nie myślisz o zabieraniu kilku słoiczków ze sobą. Moim zdaniem nie warto przepłacać za Sigma 18-250 f/3.5-6.3 DC OS HSM bo w jakości zdjęć tego nie odczujesz. Ale to tylko moje zdanie, kasa jest Twoja i Ty musisz podjąć decyzję.

arkan2
Początkujący

Mam obecnie sigmę 18-125 3,5-5,6 D jako spacerówkę ale to trochę za mało te 125 , mam też flintę 70-210 /4 i 24-85 3,5-4,5 , ale łapię się na tym że najciekawsze ujęcia uciekają w chwili zmiany słoiczka stąd ten pomysł z tą sigmą

acinloop
Nowicjusz

arkan2 napisał(a):

18-125 3,5-5,6 D jako spacerówkę ale to trochę za mało te 125 , mam też flintę 70-210 /4

To po co Ci kolejny obiektyw pokrywający zakres 18-210 ?

wratislavian
Początkujący

ja również polecę 18-55+ 55-200.

jeżeli szukasz obiektywu na spacer to zamiast tego kup sobie kompakt.

arkan2
Początkujący

wratislavian napisał(a):

ja również polecę 18-55+ 55-200.

jeżeli szukasz obiektywu na spacer to zamiast tego kup sobie kompakt.

A dlaczego sądzisz że kompakt to najlepsze rozwiązanie ? Czy takie dziwne i niedorzeczne pytanie zadałem ? Poprostu szukam dla siebie najlepszego rozwiązania , a ponieważ (jak pisałem ) ciągłe zmiany obiektywów już mnie trochę drażnią pozbędę się części już posiadanych na korzyść jakiegoś " uniwersala " stąd pytanie o ocenę tejże sigmy

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

arkan2 napisał(a):

stąd pytanie o ocenę tejże sigmy

Bardzo przyzwoite szkło - nie sądzę, żeby jakikolwiek kompakt był w stanie dorównać lustrzance z tym obiektywem. Dodatkowo HSM naprawdę fajnie śmiga :smileythumbsup:

Obiektyw poza tym daje możliwość obserwowania działania stabilizacji w wizjerze (oczywiście warunkiem korzystania ze stabilizacji w obiektywie jest wyłączenie stabilizacji w korpusie - inaczej zdjęcie wyjdzie bardzo bardzo źle)

arkan2
Początkujący

Na dyxum ma takie oceny : overall ratings: 4,58

sharpness rating: 4,38

color rating: 4,75

build rating: 5,00

distortion rating: 4,25

flare control: 4,50
co wydaje się stawiać go na jakąś półkę wyższą niż np 18-200

markwiatek
Początkujący

Witam, a nie zastanawiales sie przypadkiem nad SAL 18-250mm?Kupilem go wlasnie pare dni temu i jestem naprawde mile zaskoczony. Na dlugim koncu robi lepsze zdjecia niz tak zachwalana Sigma 70-300apo