Podziel się wrażeniami!
Witam,
Chciałbym kupić jakiś dobry obiektyw typu fisheye, na Sonego mnie obecnie nie stać. Proszę o pomoc i pozdrawiam
Witam
takie moje pytanie do was koledzy którzy korzystacie z manualnego rybiego oka.
Pewne rzeczy rozumiem jak:
-Tylko w trybie"M"
-Tylko manualny Focus
Lecz co z skala EV będzie pokazywała mi czy zdjęcie będzie prześwietlone czy nie doświetlone ?
Spekulując zakup tego obiektywu nurtuje mnie tylko to pytanie?
-Tylko w trybie"M"
Dzieki za odpowiedź tzn. pokazuje na skali EV tak ale trzeba brac pod uwage spora rozpiętość
Widze że kolega juz ma to szkielko w swojej kolekcji:) a czesto gęsto podpinasz go pod body?
Widze że kolega juz ma to szkielko w swojej kolekcji:) a czesto gęsto podpinasz go pod body?
ja sie skłaniam ku pelengowi 8 mm. to jest słój pod FF ale ja używam też analogowej minolty 7k więc byłby jak znalazł. są wersje z mocowaniem minolta/sony. no i Bielomo jest partnerem Zeissa
A tak w ogóle, to czy Arturs zastanowił się jakiego typu rybkę tak naprawdę chce?
Bo jedna drugiej nierówna...
Przede wszystkim kąt widzenia. Wcale niekoniecznie 8mm będzie tym, co się naprawdę przyda, no chyba, że chodzi właśnie o max. efekt rybki....
Od dawien dawna Sigma miała kilka rybek (w zasadzie najwięcej, bo aż 3 modele).
Ja posiadam chyba najlepszą jakość za najlepsza cenę, ale mój egzemplarz jest takim rarytasem, że od czasu zakupu nigdzie i nigdy takiego samego nie widziałem...
Sigma 16mm f2.8. Stara, ale jak jara!
Dodam tylko, że akurat taki zakres znacznie częściej ma rację zastosowania niż typowe 8mm, o wielkich zakrzywieniach. Po prostu w określonych przypadkach robi za szeroką stałkę- prawie nie-rybkę.
Kupiłem dosłownie przed chwilą 8mm Samyanga. W weekend ją porządnie wypróbuję. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
Podepnę się do tematu, ponieważ zamierzam zakupić to szkiełko, tzn. samyanga 8 mm. Chciałam zapytać, czy pomiar światła "przełącza się" na centralnie ważony, czy też można dokonywać każdego rodzaju pomiaru? Gdzieś czytałam, że każdego, ale spotkałam się także z opinią, że aparat "przełącza" się na centralnie ważony. Chodzi o współpracę z A700 i A350.
http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_cleanglasses1.gif
nie wiem dlaczego aparat miałby się sam przełączyć na inny tryb pomiaru światła
nie mniej jednak ja nie zauważyłem by aparat (a100/300/700) tak robił