anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HVL-F20 Tryb bezprzewodowy?

profile.country.PL.title
.Enzo.
Poszukiwacz

HVL-F20 Tryb bezprzewodowy?

Witam. Mam króciutkie pytanie odnośnie HVL-F20 (tej małej nowej lampy): Czy ma ona tryb bezprzewodowy? Bo czytam sobie na różnych stronach, że jest "Idealna jako bezprzewodowy wyzwalacz lampy do lustrzanki DSLR-A900", a co z pozostałymi modelami? Czy też ta lampa pracuje z nimi w trybie bezprzewodowym?

Taka jeszcze mała uwaga: Jak kogoś stać na Alfę 900 to na pewno i stać na lepszą lampę - trochę dziwna ta informacja :D

Z góry dziękuje za odpowiedź.

(Po wyczerpaniu tematu można go usunąć czy co tam droga moderacja zarządzi)

22 ODPOW. 22
wratislavian
Początkujący

i jeszcze jedno. ta lampa wyzwala tylko lampy systemowe.

profile.country.pl_PL.title
mitech
Poszukiwacz

:c18 Coś mi się wydaje ,że jako sterownik może być tylko z A900 no i A850. Z innymi aparatami pracuje jako zwykła lampa. Sprawdzaliśmy to u kolegi SZFENDAKA podczas ubiegłorocznej Góraszki i jeżeli mnie pamięć nie myli to z A700 nie sterowała innymi lampami. Ale powtarzam mam dobrą pamięć ale krótką i mogę się mylić :nauseated_face:

PS
Mam ja ze dwa trzy tygodnie i muszę stwierdzić ,że jest bardzo fajna ale też nie mogę ukrywać iż stopkę ma beznadziejnie delikatną . Dwa czy trzy razy zamontowałem ja na aparat i nie wiedzieć czemu poobłamywały się jakieś zaczepy w stopce i się rozdwoiła. I teraz albo kropelka ,albo poksipol albo serwis pewnie za kasę bo na gwarancji pewnie się nie da :c34

fimps-----
Początkujący

No właśnie, czy ktoś mógłby dać konkretną potwierdzoną informację, że ta lampa będzie także działać jako sterownik w trybie bezprzewodowym z innymi Alphami ( mam na myśli 300, 500 ,700 )

acinloop
Nowicjusz

fimps napisał(a):

ta lampa będzie także działać jako sterownik w trybie bezprzewodowym z innymi Alphami

kris napisał(a):

Tak, można odpalać błysk WL lampą hvl20 założoną na dowolny aparat DSLR SONY

:c37

mitech
Poszukiwacz

acinloop napisał(a):

fimps napisał(a):

ta lampa będzie także działać jako sterownik w trybie bezprzewodowym z innymi Alphami

kris napisał(a):

Tak, można odpalać błysk WL lampą hvl20 założoną na dowolny aparat DSLR SONY

:c18

Raczej nie z wszystkim Alphami tylko z A900 i A850
Zajrzałem do instrukcji obsługi swojej lampy i jestem pewien w 100% a nawet w 200 % :smileymrgreen:
Nie wiedzieć dla czego ale w naszym języku nie dostałem za to w nagrodę kilkunastu innych :c34 .
I patrząc w angielskiej i rosyjskiej jest napisane jak byk :smileyexclaim:

wolny przekład;

"Jeżeli twoja kamera nie posiada wbudowanej lampy błyskowej to tą lampę po zamontowaniu na aparat możesz użyć jako sterowni lamp zewnętrznych ... "

link Napisali tutaj ,że lampa jest idealnym wyzwalaczem lamp z A900 i nic więcej. Pewnie A850 jeszcze nie było jak była zrobiona ta strona.

acinloop
Nowicjusz

Czyli jak założę ją na A300 to nie będzie działać jako sterownik WL ?

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

mitech, w Twoim przytoczonym zdaniu nigdzie nie jest wykluczone użycie tej lampy jako sterownika WL

mitech
Poszukiwacz

acinloop napisał(a):

Czyli jak założę ją na A300 to nie będzie działać jako sterownik WL ?

Nie będzie sterownikiem tylko zwykłą lampą.
Sterownik masz przecież w lampie wbudowanej.

acinloop
Nowicjusz

szogoon napisał(a):

mitech, w Twoim przytoczonym zdaniu nigdzie nie jest wykluczone użycie tej lampy jako sterownika WL

nie jest wykluczone ale chodzi o to czy ta lampa zadziała jako sterownik z aparatem innym niż A850/A900 bo jak było napisane:

mitech napisał(a):

Raczej nie z wszystkim Alphami tylko z A900 i A850

mitech
Poszukiwacz

szogoon napisał(a):

Sprawdziłem to osobiście w maju ubiegłego roku u kolegi Szfendaka gdzie było jeszcze kilku kolegów z forum z A700 :smileyexclaim:
A w instrukcji przecież stoi co napisałem że lampa jest sterownikiem w aparatach gdzie nie jest zamontowana lampa wewnętrzna. Nie znaczy to ,że Sony może w jakimś aparacie funkcję tą odblokować. Ale nie wydaje mi się aby tak zrobili.