anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakie tele do A380?

edekzkrainykredek
Początkujący

Jakie tele do A380?

Witam, odważyłam sie napisać po namowie sprzedawcy w sklepie Sony. Jestem pocżątkującym maniakiem fotografii. Potrzebuję rady w sprawie dobrania obiektywu do mojej A380. Obiektyw w standardzie znudził mnie już po zrobieniu 500 fotek - ale to chyba normalne?. Chciałam kupić Sony AF 70-300 f/4.5-5.6G SSM (3,600zł) ale nie oszukujmy się jest drogi jak dla początkujących amatorów (poza tym nie zauważam różnicy w jakości fotek pomiędzy Sony 75-300mm f/4.5-5.6 (SAL-75300)(900zł)) ale może warto go kupić?. Męczy mnie jeszcze myśl o obiektywie Sigma 70-300mm F/4-5,6 DG OS (1,600zł) czy jest wart uwagi z powodu tego silnika?- nie miałam okazji zobaczyć fotek wykonanych tym obiektywem. Ogólnie zależy mi na szybkim AF w uniwersalnym tele... Nie wiem na co się zdecydować, poza tym nie wiem czy niedługo nie ulegne jakiemuś szerokątnemu obiektywowi poza tele 70-300, ale też nie chce wydawać majatku na to wszystko... : )

13 ODPOW. 13
Azazel-----
Początkujący

edekzkrainykredek napisał(a):

Poszukuję jak najlepszej opcji standardowego(portrety, krajobrazy, natura, podróże) tele. Sigma 70-200/2,8 jest faktycznie za ogromna :OO :)
W ogóle trudno mnie zadowlić, ciągle mi mało albo tych mm albo światła :D

Rozumiem zatem że :smileyarrow: TAKA armatka byłaby zadowalająca...
Tylko niestety nie ma jeszcze takiej do Sonego, a i cena jest do przemyślenia... :c34

Zawsze im jaśniej i im dłużej, tym kilogramy rosną:/ Stąd ma sugestia by mocno pomyśleć czy częściej będziesz korzystała z 300mm, czy ze światła... ;)

Decyzja widziałem już "zapadła", niemniej wspomnę jeszcze o jednym szkle być może wartym chociaż zerknięcia na niego. Takie krótkie uniwersalne tele, z bdb światłem, mocno przyzwoite zarówno pod względem optyki jak i AF, i co istotne - ciągle kompaktowe i "normalne gabarytowo" wg mnie;)
Mam na myśli Sigmę 50-150/2,8 II EX APO HSM :c25

Ale to Ty musisz wiedzieć jakie szkło do czego potrzebujesz;)

Co do szerokich kątów, z obecnie produkowanych obecnie modeli, Monty chyba przedstawił dwie najciekawsze opcje... ;)
Przy czym zwróć uwagę że Sigma jest w dwóch wersjach obecnie, nowa ze stałym światłem 3,5, i nieco starszy model z f/4-5,6. Ten drugi był często chwalony za właściwości optyczne. Nowy model jest podobno minimalnie pod tym względem słabszy, ale za to jaśniejszy... ;)

Poza w/w są jeszcze Tamrony: 10-24/3,5-4,5 i 11-18/4,5-5,6, i Sigma 12-24/4,5-5,6, ale tych w rękach niestety nie miałem, więc powiedzieć nic o nich nie mogę.

edekzkrainykredek
Początkujący

Decyzja widziałem już "zapadła", niemniej wspomnę jeszcze o jednym szkle być może wartym chociaż zerknięcia na niego. Takie krótkie uniwersalne tele, z bdb światłem, mocno przyzwoite zarówno pod względem optyki jak i AF, i co istotne - ciągle kompaktowe i "normalne gabarytowo" wg mnie;)
Mam na myśli Sigmę 50-150/2,8 II EX APO HSM :c25

Ale to Ty musisz wiedzieć jakie szkło do czego potrzebujesz;)

: ))
decyzja zapadła nieodwołalnie dziś będzie mój :)
sigma o której wspomniałeś jest ok ale za tą cene go nie chce :D wole moje zwykłe tele i jakiś szeroki kąt - oczywiśce najjaśniejszy na jaki mi mój budżet pozwoli :)

myśle że sigma 10-20 bedzie ok, ale to jak wysse wszystkie możliwości z 75-300 :D

Azazel-----
Początkujący

Gratuluję zatem wyboru i zakupu, i samych udanych kadrów w pięknym świetle życzę!

edekzkrainykredek
Początkujący

Azazel napisał(a):

Gratuluję zatem wyboru i zakupu, i samych udanych kadrów w pięknym świetle życzę!

Dzięki dzięki :) ))