anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Minolta MD 50mm f/1.7

profile.country.en_PL.title
theshu
Początkujący

Minolta MD 50mm f/1.7

Witam mam pytanie szukałem na forum ale nie znajduje odpowiedzi.
Czy obiektyw Minolta MD 50mm f/1.7 podepnę do Alfe 350 ?
Z góry dzięki za odpowiedz :)

21 ODPOW. 21
spolADRIAN1huovr
Początkujący

Niestety nie! jedynie poprzez adapter który zawiera soczewkę,która z koleji pogarsza jakość obrazu :c37

theshu
Początkujący

dzięki wielkie.. :)

docentstopczyk
Początkujący

ADRIAN napisał(a):

Niestety nie! jedynie poprzez adapter który zawiera soczewkę,która z koleji pogarsza jakość obrazu :c37

próbowałem adaptera md --> a. nie jest źle jeśli chodzi o jakość. jeżeli są dobre warunki (dobre światło) to jakość nie odbiega od "standardowej" optyki. inna sprawa, że to 1.7 po zastosowaniu konwertera z optycznym elementem możne być dość umowne (jest pewne oddalenie optyki obiektywu od matrycy).

ja bym bardziej polecał przejściówkę m42 --> a. szkła są świetne, tanie i jest ich bardzo dużo, a współpraca sony alfa z obiektywami na gwint m42 jest wzorowa

wratislavian
Początkujący

polecam.
przejściówka m42 kosztuje około 30zł.
helios z zenitem w komplecie na giełdzie foto około 30-50zł

a efekty czasem mile zaskakują :)

KLIK:>

theshu
Początkujący

Pociągnę temat troszkę w inna stronę ale chyba to nie zaszkodzi..
Właśnie zastanawiam sie nad zakupem MC HELIOS - 44M-4 58mm 1:2 super MAKRO plus do tego przejściówka... ale teraz pytanie na allegro znalazłem takie z potwierdzeniem AF i taki zwykły bez żadnego dodatku(Minolta AF - M42) czy to robi różnice ?? nie wiem który wybrać bo różnica cen jest znacząca...

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

od kiedy to helios 44M4 był super makro toż to standardowy obiektyw do zenita
a co do adapterów to jeśli nie miałeś styczności z obiektywami manualnymi to będziesz miał problemy z ostrzeniem.
Oczywiście wszystkiego się można nauczyć ale wymaga to czasu i cierpliwości więc jeśli możesz za spraw sobie ten adapter z potwierdzeniem ostrości

theshu
Początkujący

Fakt dopiero zaczynam przygodę z fotografią ale jestem cierpliwy i ma chęci ... zależy mi na obiektywie portretowym i do tego najlepiej jak najtańszym wiec rozważam wszystkie kombinacje. Tak czy inaczej bede chciał zakupić adapter i poćwiczyć na manualu..
Dzięki za pomoc

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

jeśli masz chęć się bawić obiektywami z mocowaniem gwintowym M42 i do tego jeszcze myślisz o portrecie to polecam Jupitera 9
świetny obiektyw za niewielkie pieniążki :thumbsup:

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

możesz też zwrócić uwagę na samyang/falcon 85mm 1.4 - również obiektyw manualny, ale ogniskowa bardzo "przyjemna" do tematu, którym chcesz się zająć

edit:
albo tak jak Szfendak proponuje - jupiterek