Podziel się wrażeniami!
Witam mam pytanie szukałem na forum ale nie znajduje odpowiedzi.
Czy obiektyw Minolta MD 50mm f/1.7 podepnę do Alfe 350 ?
Z góry dzięki za odpowiedz
Niestety nie! jedynie poprzez adapter który zawiera soczewkę,która z koleji pogarsza jakość obrazu
dzięki wielkie..
ADRIAN napisał(a):
Niestety nie! jedynie poprzez adapter który zawiera soczewkę,która z koleji pogarsza jakość obrazu
polecam.
przejściówka m42 kosztuje około 30zł.
helios z zenitem w komplecie na giełdzie foto około 30-50zł
a efekty czasem mile zaskakują
KLIK:>
Pociągnę temat troszkę w inna stronę ale chyba to nie zaszkodzi..
Właśnie zastanawiam sie nad zakupem MC HELIOS - 44M-4 58mm 1:2 super MAKRO plus do tego przejściówka... ale teraz pytanie na allegro znalazłem takie z potwierdzeniem AF i taki zwykły bez żadnego dodatku(Minolta AF - M42) czy to robi różnice ?? nie wiem który wybrać bo różnica cen jest znacząca...
od kiedy to helios 44M4 był super makro toż to standardowy obiektyw do zenita
a co do adapterów to jeśli nie miałeś styczności z obiektywami manualnymi to będziesz miał problemy z ostrzeniem.
Oczywiście wszystkiego się można nauczyć ale wymaga to czasu i cierpliwości więc jeśli możesz za spraw sobie ten adapter z potwierdzeniem ostrości
Fakt dopiero zaczynam przygodę z fotografią ale jestem cierpliwy i ma chęci ... zależy mi na obiektywie portretowym i do tego najlepiej jak najtańszym wiec rozważam wszystkie kombinacje. Tak czy inaczej bede chciał zakupić adapter i poćwiczyć na manualu..
Dzięki za pomoc
jeśli masz chęć się bawić obiektywami z mocowaniem gwintowym M42 i do tego jeszcze myślisz o portrecie to polecam Jupitera 9
świetny obiektyw za niewielkie pieniążki
możesz też zwrócić uwagę na samyang/falcon 85mm 1.4 - również obiektyw manualny, ale ogniskowa bardzo "przyjemna" do tematu, którym chcesz się zająć
edit:
albo tak jak Szfendak proponuje - jupiterek