anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem (brudna przednia soczewka)

profile.country.pl_PL.title
dszczygiel
Poszukiwacz

Problem (brudna przednia soczewka)

Witam.

Wziąłem sobie dziś aparacik do ręki, odkręciłem od obiektywu filtr bo chciałem go przeczyścić - ale popatrzyłem dokładniej pod światło na mój obiektyw ( minolta 24mm f2.8 ) i zauważyłem na przedniej soczewce jakieś kropeczki. Trudno powiedzieć od czego one są ale niestety znajdują się na wewnętrznej stronie soczewki, wewnątrz obiektywu. Pytanie: czy jest jakiś serwis do którego można by wysłać obiektyw aby go rozkręcili i przeczyścili ? Zrobię dziś kilka zdjęć na na różnych przysłonach żeby sprawdzić czy mają jakiś wpływ na jakość fotek - zamieszczę tutaj kilka crop'ów bo ja to mam słabe oko. Z góry dzięki za odpowiedzi :) Pozdrawiam.

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

jestem przekonany, że te kropeczki nie wpływają na jakość zdjęć :c20
ale jakby co to jest zakład pana Szczepana w Poznaniu - zna się na rzeczy :thumbsup:

sedziak1983
Początkujący

jeżeli to zwykły paproch i masz pewną rękę to spróbuj sam wyczyścić ja sam czyściłem przysłone w 50

dszczygiel
Poszukiwacz

No mam te fotki już, faktycznie nic nie widać ( crop centrum kadru - bo na soczewce właśnie na środku są te kropki ). A jeszcze kris takie pytanko: u Ciebie na tym szkiełku jak z ostrością na f2.8 ? I nie wiem czemu jak foce na dworze często zdjęcia wychodzą jakby "za mgłą".

jeżeli to zwykły paproch i masz pewną rękę to spróbuj sam wyczyścić ja sam czyściłem przysłone w 50

akurat na obiektywach się nie znam - sam napewno nic nie zrobię - szkoda obiektywu :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dszczygiel napisał(a):

No mam te fotki już, faktycznie nic nie widać

mówiłem - przednia soczewka to pikuś. Gorzej jeśli coś się stanie z tylną soczewką, wtedy już prędzej zobaczysz defekt na fotach
więc bez obaw - miłego focenia, bo szkiełko fajne :D

dszczygiel napisał(a):

u Ciebie na tym szkiełku jak z ostrością na f2.8 ? I nie wiem czemu jak foce na dworze często zdjęcia wychodzą jakby "za mgłą".

mistrz ostrości to to nie jest :smileymrgreen:
ale jeśli obiekt znajduje się w centrum kadru to jest ostro.
Gorzej z rogami :c20
ale i tak uwielbiam to szkiełko - zwłaszcza na FF :smileymrgreen:

Michal.
Poszukiwacz

kris napisał(a):

ale i tak uwielbiam to szkiełko

ja też zakochałem się w tym szkiełku :c2

kris napisał(a):

Gorzej jeśli coś się stanie z tylną soczewką, wtedy już prędzej zobaczysz defekt na fotach

w Heliosie mam jakiś paproch na tylnej soczewce - to widać :c30

dszczygiel
Poszukiwacz

ale i tak uwielbiam to szkiełko - zwłaszcza na FF :nauseated_face:

Ehh ... FF :D puki co będę się męczył z APS-C :D kris a mógłbyś z niego jakąś fotkę wstawić robioną właśnie na FF , chciałbym zobaczyć jak jest różnica w polu widzenia.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dszczygiel napisał(a):

kris a mógłbyś z niego jakąś fotkę wstawić robioną właśnie na FF , chciałbym zobaczyć jak jest różnica w polu widzenia.

kąt widzenie możesz sobie symulować: zapnij szkiełko 16mm na APSC :c20
ale na życzenie 24 2.8 + FF

dszczygiel
Poszukiwacz

kąt widzenie możesz sobie symulować

oczywiście :) ale chodziło mi akurat o porównanie tego szkiełka :) a porządne szkiełko 16mm to trochę kosztowna sprawa :)

a wiecie może coś o następcy A700 ? dokładnie o terminie jego pojawienia się ? w zasadzie miałem zmieniać cały system na Canona ale zostaję przy Sony - zawsze można poratować się szkiełkami minolty :)