anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Prośba do posiadaczy obiektywu konica minolta AF 35 - 105mm

Par_Dez
Początkujący

Prośba do posiadaczy obiektywu konica minolta AF 35 - 105mm

Witam !
Zamierzam kupić w/w obiektyw i w związku z tym mam prośbę aby ktoś kto ma taki obiektyw
podzielił się doświadczeniami z pracy z tym obiektywem.Czytałem na optyczne.pl o tym obiektywie i wynika z testów że zajmuje 2 miejsce w rankingach.
Nie zależy mi na bardzo szerokim kącie widzenia obiektywu , ten byłby akurat.
Próbowałem znaleźć jakiś link do zdjęć zrobionych tym obiektywem , ale nie wiele znalazłem.
Czy naprawdę rysuje ostro i jak z odwzorowaniem szczegółów ?
Niestety ze swojego kita 18 - 70mm f/3.5 - 5.6 nie jestem zadowolony.Robiłem szereg testów
na ostrość i szczegółowość - niestety - bez pomocy PS CS 3 (pliki RAW) zdjęcia są b.miernej
jakości.No ale cóż więcej się można spodziewać po tym kitowym obiektywie.Tak ma i koniec.
Wiem , że można kupić b.dobry obiektyw za dużą kasę , ale tej mi brak , stąd moja prośba.

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

tu masz kilka fotek z tego obiektywu http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=26731

Par_Dez
Początkujący

Dzięki za link , obejrzałem , zapisałem aby później dokładnie przeanalizować.
Takie wstępne wrażenia - leciutka nieostrość jednak na pełnym rozmiarze jest widoczna.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Czytałem na optyczne.pl o tym obiektywie i wynika z testów że zajmuje 2 miejsce w rankingach.

To ciekawa informacja, szczególnie że ten portal bardzo konsekwentnie pomija w swoich testach obiektywy Minolty :c7

No ale cóż więcej się można spodziewać po tym kitowym obiektywie.Tak ma i koniec.
Wiem , że można kupić b.dobry obiektyw za dużą kasę , ale tej mi brak , stąd moja prośba.

Nie każdy kit jest zły, być może Twój egzemplarz jest słabszy optycznie. Oczywiście nie są to obiektywy które zagwarantują jakieś kosmiczne osiągi, niemniej umiejętnie wykorzystane potrafią dać bardzo przyzwoity obraz. Jak na stosunek ceny do możliwości to nie ma dla niego alternatywy.

Takie wstępne wrażenia - leciutka nieostrość jednak na pełnym rozmiarze jest widoczna.

Weź poprawkę, że to szkło budżetowe i warto by swoje oczekiwania pod tym względem zweryfikować. ;)
Zastanów się nad nowym obiektywem Sony - SAL 18-55 - moim zdaniem znacznie ciekawsza propozycja od 18-70 na dzień dzisiejszy. Mniejsze aberracje, większa ostrość i mechanicznie też lepiej wypada (silnik SAM).

Par_Dez
Początkujący

Też zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu bo i cena b.przystępna , z tym że do zdjęć
testowych i w ogóle suchych testów pdchodzę b. ostrożnie , ale ostrość na pewno lepsza niż
z DT Sony 18 - 70 kit , oglądałem stronkę z wycinkami i porównaniami jakości w stosunku
do kita.
Poza tym gdy robię fotki RAW to gdy w PS CS3 odpowiednio dopracuję ten "negatyw" to
fotki są bez zarzutu , a nawet lepsze niż robione droższymi obiektywami.
Dzięki za odzew i podumam jeszcze trochę , no bo tak cena Konica Minolta AF 35 - 105 to
340 - 380 zł , a cena nowego Sony DT 18 - 55 SAM 699zł na allegro można kupić taniej.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Konica Minolta AF 35 - 105

To jest obiektyw zaprojektowany przez firmę Minolta, nie Konica-Minolta. ;)