Podziel się wrażeniami!
Witam ponieważ przymierzam się do zakupienia obiektywu macro potrzebuje "waszej" porady otóż biorę pod uwagę dwa obiektywy niżej wymienione i nie wiem czy różnica w cenie jest proporcjonalna do różnicy w jakości (bo różnica jest widoczna ale nie wiem czy przekłada do się na złotówki)
Proszę o wasze opinię.
Sony 50 mm f/2.8 Macro
Sigma 50 mm f/2.8 EX DG Macro
Tamrona to ja nie znam ale Sony bedzie prawdopodobniej bardziej ciche od Sigmy.
Ja jednak uwielbiam szmer tej ostatniej.
Jakkolwiek przy tej samej cenie bierz Sony.
Na koniec mala dygresja.Nie podlaczaj sie pod watek ,ktory ktos wczesniej zalozyl.Nikt sie nie obrazi jak zalozysz nowy a w zaistnialej sytuacji autor tego watku w jakim obecnie piszemy moze byc lekko zdegustowany,ze wpakowales mu sie z "butami na dywan".
A najbardziej optymalnym rozwiazaniem jest to o czym wspomnial Dejmien.Poswiec kwadrans i przejzyj watki w tym dziale zanim utworzysz nowy post.Bardzo,bardzo czesto sie one dubluja...
Pozdrawiam i zycze udanego zakupu.
Monty napisał(a):
Na koniec mala dygresja
Właściwie już wszystko zostało napisane wcześniej. Mogę tylko podpisać się pod tym, co napisał piotruso obiema 'rencami i nogami'.
Jeżeli masz ograniczone fundusze to śmiało zamiast obiektywów AF idź drogą M42 a za oszczędzone pieniądze zainwestuj w np. w lampę, bo niesamowicie się przyda dodatkowe źródło światła.
jeśli m42 to oprócz pierścieni warto też kupić mieszek