anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 18-200 - problem?

armalite
Początkujący

Sigma 18-200 - problem?

Witam...

Czowiek nigdy nie wie, kiedy przyjdzie moment zaskoczenia. Robiłem ym obiektywem zdjęcia z półtora roku, ale nigdy nie zwracałem uwagi na podawane w exife wartości ogniskowej. Aż tu patrzę, że na zdjęciach o których wiem, że robiłem z maksymalnym "powiększeniem" w exifie mam wartość 180mm. Usiadłem, aparat na statyw i wychodzi co następuje:

przy wartości 18 na pierścieniu w exifie mam 20mm
przy wartości 80 mam 77mm
Dalej też sa rozbieżności, ale to nie ważne, w końcu to tylko kreski na obudowie, nie ma co się czepiać. Gorzej, że max co się uda wyciągnąć to 180mm. Innymi słowy obiektyw 18-200 robi zdjęcia w zakresie ogniskowych 20-180. 40 milimetrów mniej, niż wskazują dane producenta.

I teraz nie wiem - czy to jest kwestia kalibrowania? Czy takie rozbieżności są typowe? A może szkło sie źle komunikuje z puszką iobiektyw działa tak jak trzeba, tylko w exifie mam przekłamania?

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

myślę, że najlepszym sposobem na sprawdzenie będzie porównanie ogniskowych z innym szkieł

szogoon
Nowicjusz

porównaj z innymi szkłami, być może źle styka 'koder ogniskowej' czy jak to się nazywa ;)

może być również tak, że te szkło tak koduje ogniskowe...
moja flinta np przy 70mm podaje 75mm do puszki

armalite
Początkujący

No to porównałem i głupszy jestem po tym porównaniu niż byłem wcześniej... Chyba obudziłem jakieś demony :)

Otóż porównałem bezpośrednio do Minolty o tych samych (teoretycznie) parametrach. W Minolcie w exifach jest wartość i 18, i 200. Ale o ile wielkości kadru na zdjęciach z Minolty i Sigmy przy 18mm są identyczne, o tyle z Minolty przy 200mm jest... większy niż przy 180 z Sigmy. Czyli tak jakby Sigma dawała większe "przybliżenie" przy mniejszej (wg wskazań licznika) ogniskowej :shock:

Ktoś potrafi to wyjaśnić?

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

ponieważ cyferki na obudowie to i tak 'przybliżenie'

ja robiłem test przy 70mm obiektywów 18-70, 35-70 i 70-210
i rzeczywiście przy 70mm kadry bywały różne :)

więc się po prostu nie przejmuj

armalite
Początkujący

Sprawdziłem jeszcze stare zdjęcia z A300. Tam występuje ogniskowa 200mm w exifach, podobnie jak i 18mm.
Czyli co? Zła komunikacja szkła z body? Zła interpretacja przez body wskazań licznika?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

z tego co ja wiem, to szkła niesystemowe się "podszywają" pod inne szkła. Nie każde, ale bywa tak - po prostu nie są to szkła systemowe, więc i nie mają firmowego softu. Tak mi się wydaje i jest to wyłącznie moja opinia, nie poparta żadnym doświadczeniem bo od szkiełek niesystemowych -póki co - trzymam się daleko

SZFENDAK
Poszukiwacz

armalite napisał(a):

Ale o ile wielkości kadru na zdjęciach z Minolty i Sigmy przy 18mm są identyczne, o tyle z Minolty przy 200mm jest... większy niż przy 180 z Sigmy.

bo różne obiektywy różnie widzą :
Producent Sigma
Model 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
Typ obiektywu Uniwersalny zoom
Ogniskowa 18 - 200 mm
Światłosiła f/3.5 - 6.3
Pole widzenia 69.3 - 7.1 o

AF DT 18-200/3.5-6.3 (D)

* Ogniskowa: 18-200 mm (efektywnie z D7D - 27-300mm)
* Przysłona: 3.5-6.3 - 22-40
* Kąt widzenia: 76°- 8°

Różnica 1 stopnia na długim końcu to duża różnica

armalite
Początkujący

OK, faktycznie nie wziąłem pod uwagę kątów widzenia. A czym wytłumaczyć fakt, że w A300 ten sam obiektyw daje w exifie wartości 18-200, a w A500 jest to juz tylko 20-180?