Podziel się wrażeniami!
Ma ktoś z Was doświadczenie z tym obiektywem? Szukam czegoś w miarę dobrego do makro( i nie tylko) w cenie 2000-2500 zł. Testy na bardzo zadawalające. Zastanawiam się tylko czy da się go podłączyc do alphy300?
Tyle tylko, że taką Sigmę 70mm lub Sigmę 105mm można przy odrobinie cierpliwości znaleźć poniżej 1000zł. Do makro jak znalazł a za resztę z tych 2500zł, które są do wydania można np. skusić się na SAL 16-105.
Pozdrawiam,
Krzysztof
abwgdzl napisał(a):
Tyle tylko, że taką Sigmę 70mm lub Sigmę 105mm można przy odrobinie cierpliwości znaleźć poniżej 1000zł. Do makro jak znalazł a za resztę z tych 2500zł, które są do wydania można np. skusić się na SAL 16-105.
kris napisał(a):
moja kasa, moja decyzja :smileytwisted:
Sigma ProCentrum
ul. Żeromskiego 77
Warszawa
(22) 569 63 72
warszawa@sigma-procentrum.pl
http://www.sigma-procentrum.pl/?q=contact
Witam.
Ja do ma macro kupiłem używanego Promastera 100/3.5 występujący również pod nazwami Cosina, Soligor Vivitar.
Szkiełko optycznie całkem fajne optycznie, mechanicznie gorzej. Skala odwzorowania 1:1 z dedykowaną soczewką macro.
Na f=3,5 troche aberruje ale na f=4,5 jużjest bardzo dobrze, fajnie też rozmywa tło.
W sumie fajne szkło za małą kase.
Opinie są tu: http://www.optyczne.pl/187-Cosina_100_m ... ktywu.html
Pozdrawiam
MK
Dzięki za rady.
Po wnikliwym przestudiowaniu wielu stron (nie tylko polskojęzycznych) mój wybór padł na Sony 100mm f/2.8 Macro (SAL-100M28). Zastanawiam się tylko, czy ten obiektyw sprawdzi się w fotografii portretowej, czy może zainteresowac się w późniejszej przyszłości w np używaną minoltę 50mm f/1.7 ?
do portretów nie używa się obiektywów makro bo każda kobieta da ci po głowie
quote="SZFENDAK"]do portretów nie używa się obiektywów makro bo każda kobieta da ci po głowie
Hehe cenna rada ale zawsze można uratowac się "blurem":)
SZFENDAK a masz jakąś opinię o tej minolcie o której napisałem?
Ja jestem zadowolony z tamrona 90mm f2.8 macro.
abwgdzl napisał(a):
Tyle tylko, że taką Sigmę 70mm lub Sigmę 105mm można przy odrobinie cierpliwości znaleźć poniżej 1000zł.