anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sigma 70 mm f/2.8 EX DG MACRO

maskotus
Początkujący

Sigma 70 mm f/2.8 EX DG MACRO

Ma ktoś z Was doświadczenie z tym obiektywem? Szukam czegoś w miarę dobrego do makro( i nie tylko) w cenie 2000-2500 zł. Testy na bardzo zadawalające. Zastanawiam się tylko czy da się go podłączyc do alphy300?

20 ODPOW. 20
profile.country.pl_PL.title
abwgdzl
Początkujący

Tyle tylko, że taką Sigmę 70mm lub Sigmę 105mm można przy odrobinie cierpliwości znaleźć poniżej 1000zł. Do makro jak znalazł a za resztę z tych 2500zł, które są do wydania można np. skusić się na SAL 16-105.

Pozdrawiam,
Krzysztof

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

abwgdzl napisał(a):

Tyle tylko, że taką Sigmę 70mm lub Sigmę 105mm można przy odrobinie cierpliwości znaleźć poniżej 1000zł. Do makro jak znalazł a za resztę z tych 2500zł, które są do wydania można np. skusić się na SAL 16-105.

i dlatego ja nigdy nie pytam na forum jaki obiektyw kupić :smileyrolleyes:
moja kasa, moja decyzja :smileytwisted:

Początkujący

kris napisał(a):

moja kasa, moja decyzja :smileytwisted:

To oczywiste, jednak ja stawiam dopiero pierwsze kroki z lustrzanką a że cenię sobie to forum :c4 (wazelina), to pytam.

Ps. Czy w Warszawie jest jakieś miejsce gdzie można wypożyczyc obiektywy w celu wypróbowania przed zakupem?

Creatoor
Początkujący

Sigma ProCentrum
ul. Żeromskiego 77
Warszawa
(22) 569 63 72
warszawa@sigma-procentrum.pl

http://www.sigma-procentrum.pl/?q=contact

65mario
Początkujący

Witam.
Ja do ma macro kupiłem używanego Promastera 100/3.5 występujący również pod nazwami Cosina, Soligor Vivitar.
Szkiełko optycznie całkem fajne optycznie, mechanicznie gorzej. Skala odwzorowania 1:1 z dedykowaną soczewką macro.
Na f=3,5 troche aberruje ale na f=4,5 jużjest bardzo dobrze, fajnie też rozmywa tło.
W sumie fajne szkło za małą kase.
Opinie są tu: http://www.optyczne.pl/187-Cosina_100_m ... ktywu.html

Pozdrawiam

MK

maskotus
Początkujący

Dzięki za rady.
Po wnikliwym przestudiowaniu wielu stron (nie tylko polskojęzycznych) mój wybór padł na Sony 100mm f/2.8 Macro (SAL-100M28). Zastanawiam się tylko, czy ten obiektyw sprawdzi się w fotografii portretowej, czy może zainteresowac się w późniejszej przyszłości w np używaną minoltę 50mm f/1.7 ?

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

do portretów nie używa się obiektywów makro bo każda kobieta da ci po głowie

maskotus
Początkujący

quote="SZFENDAK"]do portretów nie używa się obiektywów makro bo każda kobieta da ci po głowie

Hehe cenna rada ale zawsze można uratowac się "blurem":)
SZFENDAK a masz jakąś opinię o tej minolcie o której napisałem?

oldguest
Początkujący

Ja jestem zadowolony z tamrona 90mm f2.8 macro.

dejmien
Nowicjusz

abwgdzl napisał(a):

Tyle tylko, że taką Sigmę 70mm lub Sigmę 105mm można przy odrobinie cierpliwości znaleźć poniżej 1000zł.

Szczere gratulację jeśli znajdziesz Sigmę 105 2.8 poniżej 1000 zł w dodatku pod Sony. Tej 'odrobiny' szczęścia byś potrzebował ze 3 tony. A jak już taką znajdziesz i jej nie będziesz chciał, to proszę o PW :smileymrgreen: