anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Obiektywy na Sony.pl

profile.country.PL.title
Jacek80
Poszukiwacz

Obiektywy na Sony.pl

Mam nadzieję, że nie zostanie to odebrane jako wielkie pretensje, ale już się raz na podobnym błędzie "przejechałem"

Co się narobiło w opisach obiektywów na...
http://www.sony.pl/product/dss-digital-slr-alpha-lenses
(zakładka "współpracujące produkty" przy prawie każdym modelu)

Większość obiektywów, które były dostępne na dłuuugo przed premierą A900, czyli dla sprzętu APS-C, stały się nagle obiektywami współpracującymi tylko z pełną klatką, nawet stałka 50/1,4, którą używam od roku z A350
aaa.jpg
Takie opisy, wprowadzają ludzi tylko w bład, a niestety podobne błędy dość często się tu zdarzają :c6

A'propos... co się stanie jak podepnę obiektyw stworzony specjalnie pod pełną klatkę do A350? Coś się poprawi, pogorszy?

3 ODPOW. 3
Creatoor
Początkujący

Jacek80 napisał(a):

Większość obiektywów, które były dostępne na dłuuugo przed premierą A900, czyli dla sprzętu APS-C, stały się nagle obiektywami współpracującymi tylko z pełną klatką, nawet stałka 50/1,4, którą używam od roku z A350

Teraz wiesz czemu wychodzą Ci takie kiepskie fotki :smileyhappy:
Żartowałem oczywiście. Tak całkiem serio to też na to zwróciłem uwagę. Bałagan. Strona jest tak rozbudowana i zagmatwana aż do bólu. Tragedia. Żeby coś znaleźć i dojść do końca trzeba się nieźle naklikać.
Ostatnio szukałem A700 i myślałem, że wścieklizny dostanę. Wchodzę w lustrzanki, modele itp.. itd.. nie ma, nie ma. Dopiero przez wyszukiwarkę znalazłem że istnieje coś takiego jak zakłada 'poprzednie modele'. To samo dotyczy A200, A3xx, które przecież nawet teraz są w handlu (ostatnio znalazłem dwa sklepy oferujące nowe A100). Jak to mawiała moja babcia 'Bajzel i gymyla'.
Całe szczęście że nie przedkłada się to na jakość sprzętu.

spolnemesis1paejw
Początkujący

Jacek80 napisał(a):

aaa.jpg
Takie opisy, wprowadzają ludzi tylko w bład, a niestety podobne błędy dość często się tu zdarzają :c6

Dlaczego uważasz, że "nagle"? To zawsze był obiektyw pełnoklatkowy. I nie ma tu żadnego błędu!

A co do "współpracujących modeli" - też zauważyłem nieścisłości i niekompletność - ale nie błędy! I myślę, że w związku z nowymi modelami, coś się w tym miejscu zmieni - będzie bardziej kompletnie.
Co do modeli puszek współpracujących z danymi obiektywami, ja proponujecie panowie to ująć? Przecież każdy obiektyw zaprojektowany na FF będzie współpracował z APS-C, i to jest oczywiste - czy ma sens podawania wszystkich modeli APS-C? Może, ale niekoniecznie.
A skoro mowa o aparatach współpracujących, to czy wszystkie modele Minolt AF (cyfrowe i analogowe) też trzeba uwzględnić - przecież współpracują?
A teraz obiektywy DT, czyli te do APS-C. Powinny być wszystkie modele alf zapewne, może KM 5D i 7D, bo współpracują, ale również A900 i A850 - przecież też współpracują i co, wołami napisać, że w ograniczonym zakresie? - jest to w instrukcji aparatu, nie napisać? Ktoś się "przejedzie". Poza tym obiektyw AT do analoga zapniesz i będzie "współpracował". Co z tego że z winietą? Będzie!
Uważam, że to nie takie proste - zrobić sensowną bazę, tak żeby każdy był zadowolony.

Poczekajmy, zobaczymy co się poprawi, jak nowe modele już się pojawią w tych opisach (no i na forum).

profile.country.PL.title
Jacek80
Poszukiwacz

nemesis napisał(a):

A co do "współpracujących modeli" - też zauważyłem nieścisłości i niekompletność - ale nie błędy!

Ok... kiedyś zasugerowałem się tymi nieścisłościami i zakupiłem pewne akcesorium do Alfy, które oczywiście nie współpracowało, do tego sklep się na mnie "wypiął" i nie udało mi się zwrócić towaru. Dlatego jestem przeczulony na owe nieścisłości ;)

nemesis napisał(a):

Co do modeli puszek współpracujących z danymi obiektywami, jak proponujecie panowie to ująć?

Zamiast wypisywać poszczególne odmiany zestawów czyli Alpha 350, 350 K , Alfa 350 X , Alfa 350 K+H itd dla każdego modelu, tak jak było do niedawna, napisałbym po prostu Sony DSLR A350 i w ten sposób zaoszczędziliby 2/3 miejsca na stronie