Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich,
Mam maly problem. Jak juz napisalem w temacie, jestem posiadaczem A500 i zewnetrznej dedykowanej lampy blyskowej F58AM.
Lampa jest naprawde swietna, jednak denerwuje mnie w niej jedna rzecz.
Kiedy aparat i flesz dzialaja w trybie bezprzewodowym, to lampa zewnetrzna odpalana jest za pomoca blysku przez lampe wbudowana. Problem jest w tym, ze blysk (z lamby wbudowanej) jest widoczny na zdjeciach. 😕
Nie wiem w jakiej kolejnosci wszystko jest odpalane bo dzieje sie to u ulamkach sekund ale podobno jest to taka kolejnosc:
Po nacisnieciu spustu migawki
1. wyzwalany jest blysk z lampy wbudowanej
2. otwieranie migawki
3. blysk z lampy zewnetrznej
4. zamkniecie migawki.
jezeli ta kolenosc jest prawidlowa to chyba nie powinno byc sladu blysku z lampy wbudowanej na zdjeciach? A jezeli tak to juz jest, ze blysk ten niestety jest widoczny, to czy istnieje sposob by to jakos ominac? Zastanawialem sie nad radiowym odpalaniem lampy, niestety Sony w swojej ofercie nie posiada "Radio flash trigger" a takie urzadzenia firm trzecich nie sa kompatybilne z goraca stopka (hot shoe) Sony.
Jezeli ktos ma wieksze doswiadczenie albo zna prawidlowa kolejnosc krokow robienia zdjecia z uzyciem lampy blyskowej zewnetrznej w trybie WL to bardzo bym prosil o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie,
Marcin
Nie ma to jak hejting, co nie Panowie?
Po co mi zmiana systemu jezeli jestem "prawie" zadowolony z obecnego?
Zapytalem sie o wspolprace Body z lampa blyskowa w trybie WL. Wkurza mnie slad wbudowanego flesza na zdjeciu.
Wiem, ze mozna zakryc reka, przykryc kartka, dyfuzorem, wiem! Wolalbym jednak z tych wszystkich opcji wyzwolic lampe radiowo. Zdziwilem sie bardzo, ze Sony w swojej ofercia nie ma nadajnikow i odbiornikow radiowych.
Jeden z Was podeslal mi link do allegro z takimi wlasnie akcesoriami, ale nie ufam firmom "krzak", jezeli za cos place to wymagam, proste. Jezeli pojde na sesje i sprzet odmowi mi posluszenstwa to co zrobie? Wroce na allegro i napisze negatywny komentarz?
A kiedy zapytalem sie o cos mniej "krzakowego", wkleiliście mi link do PocketWizard'a, najdrozszego modelu na Allegro, niekompatybilnego ze stopka Sony (myslales, Drogi Uzytkowniku, ze przestrasze sie ceny?).
Nie wspolmne o "ohh'owaniu i ahh'owaniu" produktow Sony, piszac komentarze z gwiazdka.
Mimo wszystko dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
marcindloza napisał(a):
Przeciez juz na zdjeciu widac, ze to nie jest kompatibilne ze stopka sony.
Drogi wratislavian,
Nie bedziemy sie przeciez klocic, bo sam doskonale wiesz i nie ukryjesz tego, ze specjalnie wrzuciles link do najdrozszego PocketWizarda na Allegro, tak jakbys chcial mi zrobic na zlosc.
Milo mi jednak, ze w koncu dotarlismy do czegos nowego. Chodzi mi o te kostki o ktorych wspomniales. Moglbys mi prosze napisac o nic cos wiecej?
Pozdrawiam
PS. I skonczmy prosze ze zlosliwosciami, ja naprawde zarejestrowalem sie tutaj zeby poglebic swoja wiedze i znalezc odpowiednie dla siebie rozwiazanie. Nie chce byc odbierany jako forumowy troll.
nie chciałem być złośliwy, a może chciałem, a może jestem zazdrosny. nieważne. istnieje adapter który nakłada się na sanki aparatów sony. pozwala on mocować urządzenia jak i lampy ze standardowymi sankami. kupując podobną kostkę będziesz mógł zamocować na swój aparat zarówno najdroższe pocketwizardy jak i najtańsze photixy.
proszę:
http://www.allegro.pl/item936376454_kos ... c_iso.html
Swietnie! Dziekuje bardzo, chyba wlasnie o to mi chodzilo
Jeszcze tylko jedno pytnko. Czy wiaza sie z tym sposobem jakies niedogonosci lub/i ograniczenia?
nie sądzę. chyba, że ktoś bardziej doświadczony coś wymyśli. gdybyś chciał jednak w przyszłości korzystać również z tanich lamp do analogów warto się zaopatrzyć w kostkę z blokadą zbyt wysokiego napięcia. na allegro to jest ta która kosztuje sto kilka złotych.