anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SONY A500 + F58AM w trybie Wireless

marcindloza
Początkujący

SONY A500 + F58AM w trybie Wireless

Witam wszystkich,

Mam maly problem. Jak juz napisalem w temacie, jestem posiadaczem A500 i zewnetrznej dedykowanej lampy blyskowej F58AM.
Lampa jest naprawde swietna, jednak denerwuje mnie w niej jedna rzecz.
Kiedy aparat i flesz dzialaja w trybie bezprzewodowym, to lampa zewnetrzna odpalana jest za pomoca blysku przez lampe wbudowana. Problem jest w tym, ze blysk (z lamby wbudowanej) jest widoczny na zdjeciach. 😕
Nie wiem w jakiej kolejnosci wszystko jest odpalane bo dzieje sie to u ulamkach sekund ale podobno jest to taka kolejnosc:
Po nacisnieciu spustu migawki
1. wyzwalany jest blysk z lampy wbudowanej
2. otwieranie migawki
3. blysk z lampy zewnetrznej
4. zamkniecie migawki.
jezeli ta kolenosc jest prawidlowa to chyba nie powinno byc sladu blysku z lampy wbudowanej na zdjeciach? A jezeli tak to juz jest, ze blysk ten niestety jest widoczny, to czy istnieje sposob by to jakos ominac? Zastanawialem sie nad radiowym odpalaniem lampy, niestety Sony w swojej ofercie nie posiada "Radio flash trigger" a takie urzadzenia firm trzecich nie sa kompatybilne z goraca stopka (hot shoe) Sony.
Jezeli ktos ma wieksze doswiadczenie albo zna prawidlowa kolejnosc krokow robienia zdjecia z uzyciem lampy blyskowej zewnetrznej w trybie WL to bardzo bym prosil o pomoc.

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin

15 ODPOW. 15
marcindloza
Początkujący

Nie ma to jak hejting, co nie Panowie?

Po co mi zmiana systemu jezeli jestem "prawie" zadowolony z obecnego?
Zapytalem sie o wspolprace Body z lampa blyskowa w trybie WL. Wkurza mnie slad wbudowanego flesza na zdjeciu.
Wiem, ze mozna zakryc reka, przykryc kartka, dyfuzorem, wiem! Wolalbym jednak z tych wszystkich opcji wyzwolic lampe radiowo. Zdziwilem sie bardzo, ze Sony w swojej ofercia nie ma nadajnikow i odbiornikow radiowych.
Jeden z Was podeslal mi link do allegro z takimi wlasnie akcesoriami, ale nie ufam firmom "krzak", jezeli za cos place to wymagam, proste. Jezeli pojde na sesje i sprzet odmowi mi posluszenstwa to co zrobie? Wroce na allegro i napisze negatywny komentarz?
A kiedy zapytalem sie o cos mniej "krzakowego", wkleiliście mi link do PocketWizard'a, najdrozszego modelu na Allegro, niekompatybilnego ze stopka Sony (myslales, Drogi Uzytkowniku, ze przestrasze sie ceny?).
Nie wspolmne o "ohh'owaniu i ahh'owaniu" produktow Sony, piszac komentarze z gwiazdka.

Mimo wszystko dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

wratislavian
Początkujący

marcindloza napisał(a):

Przeciez juz na zdjeciu widac, ze to nie jest kompatibilne ze stopka sony.

drogi Marcinie. kupując pockewizardy za 2000zł chyba znajdziesz jeszcze te 59zł na kostke synchro prawda?

co do tego, że nikonowcy i canonowcy nie mają tego problemu to się mylisz. błysk z wbudowanej lampy jest na zdjęciu. jeżeli moje lusterko Ci nie odpowiada;p to pocketwizard i kostka synchro. będzie całkiem profi. nie sądziłem, że przestraszysz się ceny. jak widać stać Cię na drogi sprzęt do tego stopnia, że kupujesz prawie na oślep.

marcindloza
Początkujący

Drogi wratislavian,

Nie bedziemy sie przeciez klocic, bo sam doskonale wiesz i nie ukryjesz tego, ze specjalnie wrzuciles link do najdrozszego PocketWizarda na Allegro, tak jakbys chcial mi zrobic na zlosc.

Milo mi jednak, ze w koncu dotarlismy do czegos nowego. Chodzi mi o te kostki o ktorych wspomniales. Moglbys mi prosze napisac o nic cos wiecej?

Pozdrawiam

PS. I skonczmy prosze ze zlosliwosciami, ja naprawde zarejestrowalem sie tutaj zeby poglebic swoja wiedze i znalezc odpowiednie dla siebie rozwiazanie. Nie chce byc odbierany jako forumowy troll.

wratislavian
Początkujący

nie chciałem być złośliwy, a może chciałem, a może jestem zazdrosny. nieważne. istnieje adapter który nakłada się na sanki aparatów sony. pozwala on mocować urządzenia jak i lampy ze standardowymi sankami. kupując podobną kostkę będziesz mógł zamocować na swój aparat zarówno najdroższe pocketwizardy jak i najtańsze photixy.
proszę:
http://www.allegro.pl/item936376454_kos ... c_iso.html

marcindloza
Początkujący

Swietnie! Dziekuje bardzo, chyba wlasnie o to mi chodzilo :)

Jeszcze tylko jedno pytnko. Czy wiaza sie z tym sposobem jakies niedogonosci lub/i ograniczenia?

wratislavian
Początkujący

nie sądzę. chyba, że ktoś bardziej doświadczony coś wymyśli. gdybyś chciał jednak w przyszłości korzystać również z tanich lamp do analogów warto się zaopatrzyć w kostkę z blokadą zbyt wysokiego napięcia. na allegro to jest ta która kosztuje sto kilka złotych.