anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tamron 70-200/2,8 vs MAF 80 - 200/2,8

profile.country.pl_PL.title
kasiakaaz
Początkujący

Tamron 70-200/2,8 vs MAF 80 - 200/2,8

Przymierzam się do zakupu jasnego tele o mniej więcej takim zakresie ogniskowych. Jako najpoważniejszego kandydata brałam do tej pory pod uwagę tamrona 70-200/2,8, ponieważ cena sony jest jak dla mnie niestety na razie zaporowa :c3 . Jednakże "pojawiła mnie się" możliwośc zakupu minolty 80-200/2,8 - wersja czarna. Wiem, że staruszka jest niezłym obiektywem i tu moje pytanie: czy jest na tyle dobra, iż warto dać za nią 3000 PLN? Tamron ok. 2700 PLN. Wiem, że MAF ma niezły AF, w przeciwieństwie do tamrona. Czy miał może ktoś możliwość porównania obu obiektywów? Jak jest z ostrością? :c18

21 ODPOW. 21
gierlicz-----
Początkujący

Wybacz - chodzi mi o to że śrubokręt hałasuje (co jest bezdyskusyjne) ale w większości przypadków co najmniej nie jest wolniejszy od "silników". Michał porównywał 80-200 HS G z SAL70200 i stary "białas" był szybszy a tak samo trafny...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

BladeRunner napisał(a):

Michał porównywał 80-200 HS G z SAL70200

jaki jest sens porównywać szybkość różnych od siebie szkł :c7

Początkujący

Chodziło o porównanie (z tym samym body) prędkości i trafności obiektywu... Wiesz - czasem to ma znaczenie ;) :c2

kasiakaaz
Początkujący

Tiaaaaaaaaaaaaa..... I bądź tu mądry człowieku.... :c40 Po namyśle sigma raczej odpada. Nie ma chyba sensu dopłacać 300 - 500 PLN za HSM (ja nawet lubię jak słychać obiektyw :c20 ). A do tego jest podobno gorsza optycznie, a więc dalej pozostaje Tamron vs MAF. Rzeczoną tokinę przegapiłam w zeszłym tygodniu na Allegro za 800 PLN :c9 . No i dalej nie wiem co wybrać? :c40 Z tym AF Tamrona nie jest ponoć tak źle... Nowy tamron z gwarancją, czy legendarna MAF...? Muszę podjąć decyzję dziś do wieczora, więc jeśli się komuś jeszcze coś nasunie, to proszę pisać i radzić, cobym nie pluła sobie później w brodę...
Dziękuję.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tia legendarny :rolling_eyes:

Początkujący

kasiakaaz napisał(a):

Tiaaaaaaaaaaaaa..... Rzeczoną tokinę przegapiłam w zeszłym tygodniu na Allegro za 800 PLN :c9 .

Taka: http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=168 czy
taka: http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=380 ?
Tak czy inaczej Tokina z f:2,8 za 800 PLN to meeega okazja :c7
A tak serio to najlepiej by było podpiąć obie lupki do body i zdecydować przestrzeliwując...
Tamron ma jedną wielką zaletę: gwarancję ;)

kasiakaaz
Początkujący

kris napisał(a):

tia legendarny :rolling_eyes:

To też jakas podpowiedź... :c20

kasiakaaz
Początkujący

BladeRunner napisał(a):

kasiakaaz napisał(a):

Tiaaaaaaaaaaaaa..... Rzeczoną tokinę przegapiłam w zeszłym tygodniu na Allegro za 800 PLN :c9 .

Taka: http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=168" target="_blank czy
taka: http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=380" target="_blank ?
Tak czy inaczej Tokina z f:2,8 za 800 PLN to meeega okazja :c7
A tak serio to najlepiej by było podpiąć obie lupki do body i zdecydować przestrzeliwując...
Tamron ma jedną wielką zaletę: gwarancję ;)

TA Tokina :c24

(AT-X SD 80-200/2,8)

Co do podpięcia - raczej mało realne, ponieważ muszę w miarę szybko dać odpowiedź w sprawie MAF, a Tamrona musiałabym gdzieś w Częstochowie poszukać, coby pomacać. Nic to - :D zdam się na kobiecą intuicję, może mnie nie zawiedzie... A jak zawiedzie, to sobie wmówię, że i tak dokonałam właściwego wyboru...

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

kasiakaaz napisał(a):

Nic to - :D zdam się na kobiecą intuicję, może mnie nie zawiedzie... A jak zawiedzie, to sobie wmówię, że i tak dokonałam właściwego wyboru...

Do tego musisz sobie jeszcze wmówić, że każda fotka jest zarąbista ;)

kasiakaaz
Początkujący

szogoon napisał(a):

Do tego musisz sobie jeszcze wmówić, że każda fotka jest zarąbista ;)

O... z tym, to już gorzej - mam dużo samokrytyki co do własnej "tfurczości artystycznej" :c20

Aczkolwiek :c57 ... mile widziane... :smileyhappy: