Podziel się wrażeniami!
Przymierzam się do zakupu jasnego tele o mniej więcej takim zakresie ogniskowych. Jako najpoważniejszego kandydata brałam do tej pory pod uwagę tamrona 70-200/2,8, ponieważ cena sony jest jak dla mnie niestety na razie zaporowa . Jednakże "pojawiła mnie się" możliwośc zakupu minolty 80-200/2,8 - wersja czarna. Wiem, że staruszka jest niezłym obiektywem i tu moje pytanie: czy jest na tyle dobra, iż warto dać za nią 3000 PLN? Tamron ok. 2700 PLN. Wiem, że MAF ma niezły AF, w przeciwieństwie do tamrona. Czy miał może ktoś możliwość porównania obu obiektywów? Jak jest z ostrością?
Wybacz - chodzi mi o to że śrubokręt hałasuje (co jest bezdyskusyjne) ale w większości przypadków co najmniej nie jest wolniejszy od "silników". Michał porównywał 80-200 HS G z SAL70200 i stary "białas" był szybszy a tak samo trafny...
BladeRunner napisał(a):
Michał porównywał 80-200 HS G z SAL70200
Chodziło o porównanie (z tym samym body) prędkości i trafności obiektywu... Wiesz - czasem to ma znaczenie
Tiaaaaaaaaaaaaa..... I bądź tu mądry człowieku.... Po namyśle sigma raczej odpada. Nie ma chyba sensu dopłacać 300 - 500 PLN za HSM (ja nawet lubię jak słychać obiektyw
). A do tego jest podobno gorsza optycznie, a więc dalej pozostaje Tamron vs MAF. Rzeczoną tokinę przegapiłam w zeszłym tygodniu na Allegro za 800 PLN
. No i dalej nie wiem co wybrać?
Z tym AF Tamrona nie jest ponoć tak źle... Nowy tamron z gwarancją, czy legendarna MAF...? Muszę podjąć decyzję dziś do wieczora, więc jeśli się komuś jeszcze coś nasunie, to proszę pisać i radzić, cobym nie pluła sobie później w brodę...
Dziękuję.
tia legendarny
kasiakaaz napisał(a):
Tiaaaaaaaaaaaaa..... Rzeczoną tokinę przegapiłam w zeszłym tygodniu na Allegro za 800 PLN
.
kris napisał(a):
tia legendarny
BladeRunner napisał(a):
kasiakaaz napisał(a):
Tiaaaaaaaaaaaaa..... Rzeczoną tokinę przegapiłam w zeszłym tygodniu na Allegro za 800 PLN
.
Taka: http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=168" target="_blank czy
taka: http://www.dyxum.com/lenses/detail.asp?IDLens=380" target="_blank ?
Tak czy inaczej Tokina z f:2,8 za 800 PLN to meeega okazja![]()
A tak serio to najlepiej by było podpiąć obie lupki do body i zdecydować przestrzeliwując...
Tamron ma jedną wielką zaletę: gwarancję![]()
kasiakaaz napisał(a):
Nic to -
zdam się na kobiecą intuicję, może mnie nie zawiedzie... A jak zawiedzie, to sobie wmówię, że i tak dokonałam właściwego wyboru...
szogoon napisał(a):
Do tego musisz sobie jeszcze wmówić, że każda fotka jest zarąbista